20. OBLJETNICA AKCIJE PERUČA

Josipović odlikovao spasitelja Cetinske krajine

27.01.2013 u 22:29

Bionic
Reading

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Peruča, kojom je Hrvatska vojska 27. i 28. siječnja 1993. oslobodila Hidroelektranu (HE) Peruča od srpskih paravojnih postrojba, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je ta vojna akcija imala veliku važnost, ali i svoju humanu komponentu solidarnosti britanskog pripadnika UNPROFOR-a Marka Nicholasa Graya, u spriječavanju rušenja brane peručke HE i potapanja sliva rijeke Cetine što bi izazvalo katastrofu

Za njegov doprinos u spriječavanju rušenja brane i potapanja sliva rijeke Cetine predsjednik Josipović je Marku Nicholasu Grayu na današnjoj svečanosti dodijelio odličje Reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

Peruča u tužbi za genocid

Predsjednik Josipović izjavio je da je naum rušenja brane hidroelektranePeruča spomenut u hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid.

'Tajzločinački naum je spomenut u našoj tužbi (protiv Srbije) za genocid,jer je to zaista primjer barbarstva i nadam se da se takav primjer višenikad neće ponoviti', rekao je Josipović.

Nekadašnji britanski pripadnik UNPROFOR-a, a sada umirovljeni brigadir Gray, je nakon što su agresorske srpske paravojne postrojbe krajem siječnja 1993. minirale branu HE Peruča, pustio vodu kroz pomoćne kanale te brana peručke HE nije popustila. Odmah nakon detonacije pripadnici Hrvatske vojske su u napadu brzo ovladale cjelokupnim područjem brane. Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici HV-a su spriječili stvaranje golemog vodenog vala iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slivu rijeke Cetine sve do Omiša.

U obrazoženju hrvatski predsjednik Josipović je naglasio kako se Grayu odličje dodjeljuje za 'iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo spriječavanju rušenja brane Peruča', što je 'komponenta humane i ljudske solidarnosti, koja je pomogla da se izbjegne velika katastrofa'.

Zahvaljući na priznanju brigadir Gray je istaknuo kako je počašćen priznanjem, tim više - kazao je - 'što je uloga koju je imao sitna u usporedbi s herojstvom hrvatskih ljudi'.

'Ja sam ipak ponosan što sam barem malo pridonio povijesti ove velike nacije. Zauvjek ću pamtiti vrijeme provedeno ovdje i osjećati privrženost ovoj zemlji i njenim ljudima', rekao je brigadir Mark Nicholas Gray.

Predsjednik Josipović je na svečanosti u povodu 20. obljetnice vojne akcije Peruča također dodijelio odličje Reda hrvatskog pletera branitelju Ivanu Buljanu za njegov doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njenih građana.

Gradovima Sinju, Trilju i Vrlici, te općinama Dicmo, Hrvace, Kijevo i Otok predsjednik Josipović je dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata Cetinskog kraja.

Govoreći na svečanosti predsjednik Republike je, spomenuvši vojne aspekte Domovinskog rata, istaknuo da su oni 'vrlo važni za našu domovinu, gdje su naši vojnici pokazali kako se hrabrošću i junaštvom neprijatelj može i mora potjerati iz Domovine'.

Zaključio je kako će 20-tak godina nakon oslobođenja, Hrvatska ući u 'najeksluzivniji klub europskih zemalja'.

'Pokazat ćemo kako Hrvatska, jest, može i zna biti odgovorna država, a ona te ne bi mogla biti bez ljudi poput ovih koji su je oslobodili', rekao je Josipović.

Ratni zapovjednik vojne akcije Peruča Zdravko Škarpa je naglasio kako je vojna akcija HV-a kojom je oslobođena HE Peruča, omogućila povratak izbjeglica u okolna naselja, ali i pokazala nemoć UNPROFOR-a pošto su srpske paravojne snage prije miniranja HE protjerale kenijske snage UNPROFOR-a s tog područja koje je bilo 'ružičasta (razvojačena) zona'.

'Dvadeset godina nakon događanja na HE Peruča još nitko nije procesuiran za zločin kakav je nezapamćen u povijesti ratova', upozorio je Škarpa.

U oslobodilačkoj vojnoj akciji Peruča poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan

Na spomen obilježju njemu u čast danas su vijenac zajedno položili predsjednik Josipović, general Ante Gotovina i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić. Vijence su također položili obitelj poginulog Buljana, te ministri obrane Ante Kotromanović, branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te više lokalnih i braniteljskih izaslanstava, kao i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević