ZAGREB I JASENOVAC

Usavršavanje učitelja za Dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Holokaust označava 12 godina nacističkoga progona Židova u kojem je ubijeno između pet i pol i šest milijuna pripadnika tog naroda

U Zagrebu i Spomen-području Jasenovac počinje deseti državni stručni skup o toj temi i usavršavanje za 60-ak učitelja i nastavnika povijesti, vjeronauka, hrvatskog jezika i etike.

Tijekom tri dana učitelji i nastavnici povijesti, vjeronauka, hrvatskog jezika i etike, kroz plenarna izlaganja, pedagoške radionice i tematske rasprave imat će priliku upotpuniti znanje o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti, stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu, čuti kako se o holokaustu poučava u škotskim školama i svjedočanstvo preživjele Ave Ackerman.

Između ostalog, posjetit će Židovsku općinu Zagreb i Spomen-područje Jasenovac te čuti nekoliko primjera dobre prakse poučavanja o toj temi u hrvatskim školama. Skup organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s brojnim drugim institucijama, a u zagrebačkom hotelu Panorama otvorit će ga ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježen je i u Ujedinjenim narodima. U videoporuci glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon govorio je o hrabrim ljudima koji su iznimnim naporima branili ljudsko dostojanstvo i spasili mnoge od stradanja.

Neki su uspjeli izbjeći pokolj. Pobjegli su zahvaljujući čistim, hrabrim dušama koje su riskirale svoje živote kako bi spasile Židove i druge žrtve progona od gotovo sigurne smrti. Skrili su ih u svojim domovima ili im osigurali bijeg. Neki od tih spasilaca stekli su kultni status, ali mnogi su ostali poznati samo onima čije su živote spasili. Ove godine poštovanje izričemo tim neopjevanim junacima, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.