DALMATINSKI HUP O INVESTICIJAMA

'Ne bojimo se Vlade, nego lokalnih moćnika'

25.01.2013 u 15:53

Bionic
Reading

'Velike investicijske projekte ne koči Vlada, nego lokalni šerifi, pa ni dobra namjera koja se vidi u Zakonu o strateškim investicijama neće biti dovoljna', smatra predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju Hrvoje Marušić. Upravo u 'njegovoj' regiji nalazi se nekoliko desetaka projekata koje je zakočila spora administracija, a baš Marušić često istupa u javnosti s potencijalnim (ili imaginarnim) milijardama eura koje samo što nisu uložene u Split i Dalmaciju

'Da se razumijemo, zakon podržavam sto posto, a da živimo u Švedskoj ili Norveškoj, za njega bih se borio objema rukama. No istina je i da živimo u 'zemlji seljaka na brdovitom Balkanu' gdje je svaka slobodna procjena podložna koruptivnim aktivnostima i teško je vjerovati da na određenoj razini odlučivanja neće doći do nekakve rasprodaje', smatra Marušić, pa naglašava najvažniji podatak.

'Nijedna agencija i nijedan ministar ne mogu natjerati lokalne moćnike da na svom području ubrzaju proceduru, oni sve mogu ubrzati ili usporiti. Ovaj zakon može djelovati samo na područjima na kojima lokalna samouprava nema nikakve ingerencije, a to su nacionalni resursi. Ako je Vladina namjera iskrena, neka pronađe način kako prisiliti gradonačelnike i načelnike da pokrenu lokalne čelnike, jer je nevjerojatno da se zbog nekoliko stotina glasova na izborima blokiraju projekti vrijedni stotine milijuna eura. Ma neka ih prisile da rade svoj posao bez obzira o kolikim investicijama se radi', drži šef dalmatinskog HUP-a.

Funkcionalnost zakona oko kojeg se u javnosti podiglo dosta prašine Marušić će, kaže, simbolično ocijeniti na uspjehu projekta golfa na Srđu, gdje 'grupica neodgovornih pojedinaca opstruira razvoj Hrvatske'.

'Eto dobrog primjera: projekt se realizira na privatnom zemljištu i u skladu s prostornim planovima, pa svejedno nailazi na bezbroj prepreka. Slično se događa na brojnim drugim mjestima i ja se u svakom slučaju više bojim lokalnih šerifa i njihovih manipulacija prostornim planovima, nego Vlade koja očito ima dobre namjere', zaključuje Marušić.

Posljednjih mjeseci, inače, šef HUP-a neslužbeno je najavljivao kandidaturu za gradonačelnika Splita, no od toga će po svemu sudeći odustati, jer nije zadovoljan brojem kvalitetnih osoba koje bi se na tom projektu angažirale.