USPJEH FORENZIČARA

Identificirano pet žrtava iz 2. svjetskog rata

03.06.2009 u 20:34

Bionic
Reading

Na međunarodnom kongresu forenzičkih znanosti, što se već treći dana održava u splitskom hotelu Le Meridien Lav, raspravljalo se i o identifikaciji žrtava Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, a istaknuto je kako je identifikacijom prvih pet žrtva u masovnoj grobnici u Sloveniji dokazano da se može utvrditi i identitet stradalih prije više od 60 godina

Forenzičari su identificirali pet osoba žrtava Drugog svjetskog rata pronađenih u masovnoj grobnici u Škofja Loci u Sloveniji što je prva identifikacija žrtava Drugog svjetskog rata na ovim prostorima, kazao je večeras u izjavi za Hinu ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

On je osobno kao forenzičar sa suradnicima te sa skupinom forenzičara iz Slovenije i Sarajeva sudjelovao u identifikaciji tih pet žrtava čiji su skeleti pronađeni u masovnoj grobnici Škofja Loka.  'Ovom identifikacijom mi smo pokazali da se može utvrditi i identitet stradalih u Drugom svjetskom ratu, i za mene je najvažnija stvar istina i tu nema kompromisa. Gdje god postoji taj princip istine, politika je irelevantna', kazao je Primorac te istaknuo kako je 'to pitanje morala, čestitosti i prava da obitelj može dostojanstveno pokopati svoje najmilije koji su ubijeni'.

Po riječima ministra Primorca, na kongresu forenzičara se razgovaralo o potrebi međudržavnih ugovora pri identifikaciji žrtava Drugog svjetskog rata. 'Nitko ne može doći u Sloveniju ili Austriju i početi iskopavati tijela bez suglasja tih država u kojima se nalaze tijela u masovnim grobnicama', reko je ministar Primorac.

Poteškoću u identifikaciji žrtava Drugog svjetskog rata ili poraća predstavlja što rodbina pobijenih umire, jer je prošlo dosta vremena, te ne mogu dati krv ili neki drugi DNA trag na temelju čega bi se utvrđivao identitet pronađenih posmrtnih ostataka.
'Treba uzeti DNA profil svih živućih članova obitelji za koje se zna da im je netko stradao na Križnom putu ili nekoj drugoj masovnoj grobnici', kazao je Primorac.

Objasnio je kako će se na taj način stvoriti baza podataka koja će se uspoređivati sa DNA podacima skeletnih ostataka - kostiju ili zubi, i utvrđivati identitet žrtava. 'To je mukotrpan ali nužan put', zaključio je ministar Primorac.