POLICIJSKE OVLASTI

Sindikat policije protiv hitnog donošenja Zakona

03.06.2009 u 19:03

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske protivi se hitnom donošenju Zakona o policijskim ovlastima što su u današnjem priopćenju ocijenili preuranjenim jer smatraju da takav zakon ne bi smio proći bez šire javne rasprave budući da je izuzetno važan za rad policijskih službenika, funkcioniranje MUP-a i države, sigurnost života građana i njihove imovine, kao i građanska i ljudska prava

'Smatramo da je povod hitnoj proceduri tragičan događaj (ubojstvo mladog policajca) u Sesvetama, ali mislimo da sam zakon, ako ne bude kvalitetno izrađen, neće pomoći budućem sprječavanju tragedija', ističe se u priopćenju toga sindikata.

Iz Sindikata najavljuju da će tijekom slijedećega tjedna dostaviti primjedbe i prijedloge na navedeni zakon i očekuju da će se amandmanima uvažiti barem dio tih primjedaba i prijedloga, a osobito oni koje se tiču uporabe sredstava prisile i vatrenog oružja jer smatraju da je to najslabiji dio sadašnjega prijedloga Zakona.

'Ako se Zakon donese bez uvažavanja naših prijedloga, bit ćemo prisiljeni tražiti njegovo poništenje, obzirom da nam je poslodavac dužan, sukladno propisima, dostaviti na mišljenje akte bitne za položaj, prava i obveze naših članova, policijskih službenika', navode u priopćenju.

Ističu kako Sindikatu osobito smeta što nisu uključeni u izradu Zakona i podsjećaju da su ga dobili na mišljenje 15. svibnja 2009., kada je Prijedlog zakona o policijskim ovlastima usvojen na Vladi i upućen u hitnu saborsku proceduru, a prvo je čitanje bilo već sljedeći tjedan.

"Najlošije i najtužnije je što o samome Zakonu nisu pitani policijski službenici koji se svakodnevno susreću s kriminalom 'na cesti' i koji će taj Zakon provoditi te imaju o njemu što za reći putem Sindikata, što ćemo u našim prijedlozima i primjedbama i navesti", poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.