KREĆE PODUZETNIČKI IMPULS

Već u veljači poduzetnicima na raspolaganju 730,6 milijuna kuna

24.01.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Kroz Poduzetnički impuls, program poticanja poduzetništva i obrta, u ovoj se godini malo i srednje poduzetništvo planira subvencionirati sa 730,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u prošloj godini, najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući program na sjednici Vlade

Već od početka veljače bit će otvoren natječaj za nepovratna sredstva za koja će, baš kao i sve druge programa, biti smanjen obujam tražene dokumentacije i troškova. Javni pozivi za dobivanje sredstava iz Poduzetničkog impulsa bit će iskorišteni do iskorištenja planiranih sredstava.

Predviđeno je i da pojedinačne potpore budu veće, a da korisnika bude manje, pa će umjesto 36.000 kuna prosječne potpore u pretprošloj godini, 68.000 kuna u prošloj, mali poduzetnici ove godine moći dobiti i više od 150.000 kuna bespovratnih potpora.

'Možda je po prvi puta da je ova godina donijela potpore malim i srednjim poduzetnicima kroz određena ministarstva veće od potpora za brodogradnju. To tako mora biti jer samo konkurentno poduzetništvo može pridonijeti da naše gospodarstvo uspije', poručio je ministar Maras.

Smanjen je i broj potpornih mjera, pa ih, umjesto 24 iz prošle godine, ove godine ima samo četiri – sustav potpora s mjerama, financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, projekte EU-a i institucionalnu podršku. Potpore s mjerama raspoređene su u razvoj mikropoduzetništva i obrta, jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika, razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja te obrazovanje za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta.

Poduzetnički impuls za 2013.