MILINOVIĆ SLOMIO KOLEGE

KoHOM pozvao liječnike da naplaćuju participaciju

03.06.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Mario Malnar pozvao je obiteljske liječnike koji ne naplaćuju od pacijenata participaciju za recepte i uputnice da to počnu činiti od sutra, četvrtka 4. lipnja, jer je zbog prijetnji da će im biti oduzeto 30 posto mjesečne glavarine ugrožen opstanak ordinacija obiteljske medicine i njihova skrb o pacijentima

Predstavnici KoHOM-a istaknuli su na konferenciji za novinare da to čine zbog neprimjerenog psihološkog pritiska ministra zdravstva Darka Milinovića, višemjesečnih omalovažavanja njihove struke i financijskog iscrpljivanja.

Malnar ističe kako kazne kojima im prijeti zdravstvena vlast nisu predviđene zakonom, ali bi zbog odluke HZZO-a da ih kazni oduzimanjem 30 posto glavarine, liječnici ovog mjeseca ostali u prosjeku bez 10.000 kuna, a u nekim slučajevima to bi iznosilo i 16.000 kuna. Poručio je, međutim, pacijentima da će svaki obiteljski liječnik pregledati pacijenta bez obzira ima li ili nema novca za participaciju.

Zbog pritisaka posljednjih se tjedana smanjio broj liječnika koji su odbijali naplaćivali participaciju. Prema podacima KoHOM-a, prije dva tjedna ih je bilo između 500 i 600, prije desetak dana oko 250, da bi se posljednjih dana broj liječnika koji ne naplaćuju participaciju smanjio na njih između 120 i 150.

"Zdravstvena administracija uporno je govorila kako nema potrebe razgovarati s nama te da sama ima rješenja za sve, no mi nećemo odustati od naših zahtijeva", poručio je Malnar.

U slučaju da to pitanje ne riješe arbitražom s HZZO-om, KoHOM će pokrenuti sudski spor kojim će pokušati osporiti pojedine odredbe ugovora s HZZO-om.

Malnar je najavio i privatnu tužbu protiv ministra Milinovića građanskom sudu radi klevete zbog ministrovih javnih optužbi da Malnar laže, a zbog istog će razloga podnijeti i tužbu Sudu časti Hrvatske liječničke komore.