ZAJEDNIČKA KAMPANJA ZA ISTRU

'Pacijente u pulsku bolnicu, a ne tjerati ih'

21.01.2013 u 15:35

Bionic
Reading

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule Peđa Grbin i kandidat za župana Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare na temu pulske Opće bolnice, opterećene s oko 170 milijuna kuna, zauzeli su se za sanaciju bolnice, o čemu pak Županija treba odlučiti do kraja mjeseca

'Naš je cilj sanirati dugove koje bolnica ima kako ne bi opterećivali njezino poslovanje i izgraditi novu bolnicu. Ali, istovremeno, moramo osigurati da se tijekom sanacije i izgradnje, kao i nakon njih bolnica vodi dobro i racionalno, kako u korist javnog novca, tako prije svega u korist pacijenata', kazao je saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule Peđa Grbin.

'Državu i SDP se optužuje da pokušava otjerati pacijente iz naše bolnice u Rijeku, kako bi se moglo još novca oduzeti iz Pule i poslati u Rijeku, no to nije točno. Mi upravo kroz sanaciju i izgradnju nove bolnice želimo vratiti bolesnike u našu bolnicu, iz koje su oni nažalost već pobjegli', kazao je Grbin istaknuvši kako se u OB Pula liječi 62 posto pacijenata iz Istre, a samo 17 posto odlazi u riječki KBC, a prema statistici, njome se koristi 14 posto turista.

Objasnio je da po novom zakonu osnivač, putem upravnog vijeća, odlučuje hoće li sam sanirati ustanovu ili će zatražiti pomoć države.

'Ako Županija ne želi pomoć države, neka bolnicu sanira sama. Međutim, ako zatraži pomoć države, država plaća čitav trošak sanacije, ali, što je potpuno normalno, traži i da se tada upravljanje ustanove povjeri nekome u koga država ima povjerenja. Suprotno tome, kolege iz IDS-a zagovaraju pristup 'Ideje naše, benzin vaš' ili neka država sanira, a mi ćemo potom zavrtjeti i taj novac', kazao je Grbin.

Istaknuo je i kako je u posljednjih nekoliko godina pulska bolnica dva puta sanirana, 2008. sa 36,5 milijuna kuna te lani, u travnju, sa 56 milijuna kuna, no da sanaciju državnim novcem nikada nije pratila reorganizacija. Kako je rekao, bolnica je nastavila raditi po starim, uhodanim sustavima i nastavila gomilati dugove.

'Je li limit za bolnicu premali? Kao i svaki Puležan, doista moram reći da je, ali ne možemo sav teret svaljivati na limit', rekao je Grbin napomenuvši i kako smatra da ne može samo država biti kriva, već je potrebno učinkovitije upravljati sredstvima koja su na raspolaganju, a tek onda okriviti nekoga drugoga.

'Moja je preporuka da što prije donesu tu odluku o sanaciji, jer dugovi pulske Opće bolnice su veći nego što je županijski proračun', kazao je saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Damir Kajin napomenuvši kako je od 170 milijuna kuna duga, preko 100 milijuna dospjelih obveza, od čega se najveći dio, oko 80 milijuna, odnosi na troškove za lijekove.


'Možda je krivnja za ovakvo stanje bolnice na županiji, možda na HDZ-ovoj vlasti, no sigurno nije krivnja SDP-a', kaže Kajin. Dodao je kako je u nedjelju razgovarao s ministrom Slavkom Linićem, koji mu je rekao da je jamstvo za bolnicu spremno te da će uskoro ići na Vladu.

Kako reče Kajin, očekuje što će Istarska županija odlučiti, no uvjeren je da početak izgradnje nove bolnice, kao ni sanacija dugova postojeće, nisu upitni. U protivnom, napomenuo je Kajin, kao da se netko igra s pacijentima, zaposlenicima kojih je 1.300, ali i sa 500-tinjak građevinaca koji očekuju da će početak gradnje bolnice značiti da se vraćaju na posao.

'Duboko sam uvjeren da će gradnja ići i sve ono što se nije uspjelo realizirati sa Sanaderovim ministrima, da će se realizirati s ovom Vladom', poručio je Kajin.