SPORNI TV KALENDAR

Građanska akcija traži smjene zbog Jure Francetića

18.01.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Građanska akcija priopćenjem se obratila HRT-u i javnosti zbog skandalozne epizode TV kalendara u kojoj se ustaški zločinac Jure Francetić veličao kao heroj. Zbog grubog propusta traže od ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da smijeni s mjesta glavnog urednika TV kalendara Vladimira Brnardića, i to upravo zbog propusta u prilogu o Juri Francetiću

'TV kalendar je jedna od najdugovječnijih emisija na HRT-u. Koncept emisije nije izmijenjen nikada - i to je znak da je emisija bezvremenska.

Problem kod TV kalendara je što ima ljudi, navode - poput aktivista Građanske akcije - koji gledaju tu emisiju godinama. I kako vrijeme odmiče, tako se i povijest mijenja. 'Partizani su postali banda koja je bezumno harala šumama i klala Hrvate. Bili su to zli - uglavnom Srbi - ljudi. Braća po oružju su im bili četnici. Ustaše su postale vojska - to, prema TV Kalendaru, nisu bili kvislinzi koji su predali Dalmaciju u ruke fašističke Italije, koji su vodili jedne od najgorih koncentracijskih logora u Europi, koji su bez protivljenja predali Međimurje Mađarima', navode iz Građanske akcije.

TV kalendar 27. prosinca 2012. je, kažu, pokušao naučiti gledatelje i našu djecu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. 'On je - prema Hrvatskoj radioteleviziji, bio 'legendarni borac' koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana - onih zlih koljača Hrvata - u Bosni i okolici Sarajeva i u Han-Pijesku', zgroženi su u Građanskoj akciji.

Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. stoljeću s javne televizije, smatraju oni.  Za Građansku akciju je neprihvatljivo da se - kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska - veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. 'Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Europi. Tim nasljeđem antifašizma trebali bismo se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti - temelj moderne Hrvatske', poručili su iz Građanske akcije.

Ovim putem apeliraju na ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, Gorana Radmana, da emisiju od 27. prosinca 2012. dobro pregleda te da istu naloži izmijeniti prema povijesnim činjenicama. Također, smatraju, potrebno je pod lupu staviti i druge emisije gdje je povijest izmijenjena i revidirana.