UGODNE FOTELJE

Lokalni šefovi na dvije stolice

03.06.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Nakon lokalnih izbora koji su se održali 17. svibnja u prvom i 31. svibnja u drugom krugu, u klupama Sabora gotovo jednu desetinu zastupnika čine novi gradonačelnici i načelnici

Izbori su donijeli pobjedu za četrnaest aktualnih članova Sabora, a budući da zakon omogućava takvo dupliranje funkcija, zasad još nije poznato hoće li se itko od novih izravno biranih načelnika opredijeliti samo za jednu opciju, ili će do kraja saborskog mandata koncem 2011. godine svi oni uspjeti obavljati dva zahtjevna politička posla istodobno.

Dosad, dok gradonačelnici nisu bili jedina forma lokalne izvršne vlasti, nego su općinama i gradovima praktički vladala poglavarstva kao kolektivna tijela, bilo je mnogo lakše obavljati dvije funkcije odjednom. No sada biračima sigurno neće biti simpatično da njihov izravno birani lokalni šef pola tjedna provodi u Zagrebu na zasjedanjima parlamenta, piše Novi list

Glas za gradonačelnika Metkovića i saborskog zastupnika - Stipe Gabrić Jambo

Među zastupnicima HDZ-a novi (grado)načelnici postali su Davor Huška u Pakracu, Borislav Matković u Vrgorcu, Željko Turk u Zaprešiću te Gari Cappelli u Malom Lošinju. SDP-ova zastupnica Biserka Vranić vodit će u naredne četiri godine Slunj, Zvonimir Mršić Koprivnicu, a Zdravko Ronko Požegu.

Također SDP-ov Ivan Hanžek osvojio je treći uzastopni mandat u Zaboku, a na vlast u Đakovu vratio se zastupnik iste stranke Zoran Vinković. HSLS-ovac Antun Korušec ostaje vladati u Bjelovaru, jednako kao i Ivan Čehok u Varaždinu, koji je novi mandat osvojio kao nezavisni kandidat.

IDS-ov zastupnik Boris Miletić također ostaje na čelu Pule, kao što je bio i dosad u prvoj polovini saborskog mandata. I Stipe Gabrić Jambo, sada kao nezavisni kandidat, na ovim izborima  pet put je pobijedio u Metkoviću, naravno, u prvom krugu.

Jednako je zanimljivo primijetiti i da je među aktualnim saborskim zastupnicima bilo dosta kandidata koji na ovim izborima nisu prošli – primjerice, HDZ-ova Dubravka Šuica nije uspjela zadržati vlast u Dubrovniku, a ni Riječanka Vesna Buterin nije uspjela kao kandidatkinja HDZ-a pobijediti Vojka Obersnela.

U Šibeniku se HDZ-ova zastupnica Nedjeljka Klarić tek 14. lipnja natječe za mandat gradonačelnice, u izborima koji doživljavaju već treću rundu, a dosad je bila u prednosti pred protukandidatom iz SDP-a.

 Tri dana u Koprivnici, dva u Saboru, dva kod kuće - Zvonimir Mršić

Iz redova socijaldemokrata za gradonačelnički mandat natjecala se bez uspjeha Ingrid Antičević-Marinović u Zadru, kao i Davorko Vidović u Sisku, Tonino Picula u Velikoj Gorici, a Ranko Ostojić u Splitu. SDP-ov zastupnik Bruno Kurelić natjecao se za župana Karlovačke županije, no nije prošao, kao što se ni HDZ-ov zastupnik Tomislav Ivić u Osječko-baranjskoj županiji nije uspio nametnuti ispred HDSSB-ovog Vladimira Šišljagića.

Upravo je Šišljagić i jedini od zastupnika uspio postati županom, a s obzirom da zakon šefovima županija priječi da sjede u državnom parlamentu, čini se da će Šišljagić morati birati – hoće li voditi značajnu istočnu županiju kao leno Branimira Glavaša, ili mu se više isplati zastupati Glavaša u samom Saboru.

Broj saborskih zastupnika koji nisu prošli kod birača na ovim lokalnim izborima sugerira da nacionalna slava ne nosi ujedno i popularnost na lokalnim razinama, a možda tome pridonosi i činjenica da se od tih ljudi kao zastupnika očekivalo mnogo više nego su dali u dosadašnjem angažmanu.