UCIJENJENE MRTVE DJEVOJKE

Je li Bandić skidanje plakata uvjetovao rezanjem novca Gavelli?

17.01.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Povlačenje i skidanje već postavljenih plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', koja igra u zagrebačkom kazalištu Gavella, ne prestaje izazivati polemike u javnosti

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić priznao da je sam imao prste u skidanju plakata na inicijativu katoličke udruge Vigilare njegovo uplitanje u priču većina članova skupštinskog Odbora za kulturu smatra skandaloznim.

Zvonko Maković, predsjednik Odbora, drži da je inzistiranje na povlačenju plakata jedan u nizu ataka Katoličke crkve na građanske slobode.

'Plakat je obavio svoju funkciju, informirao je gledatelje o vrlo dobroj predstavi, a argumenti koji su nametnuti upravi kazališta za povlačenje plakata ne bi smjeli funkcionirati u civiliziranoj zajednici', smatra Maković.

Marin Knezović (SDP), član Odbora, drži da je bilo kakva zabrana neprihvatljiva i da je ravnatelj Gavelle Darko Stazić, inače brat blizanac SDP-ova saborskog zastupnika Nenada (op.a.), trebao stati iza plakata kada ga je već bio odobrio.

'Da sam na njegovu mjestu, ja bih stao iza plakata jer je već bio odobren. Međutim on je ravnatelj kazališta i zna zašto je donio takvu odluku. Moguće je da ga je gradonačelnik ucijenio uskraćivanjem sredstava jer Gavella je ipak gradsko kazalište.

Kad ovisite o nečijoj potpori, onda razmišljate na drugačiji način i važete cijelu situaciju. Osobno mislim da je riječ o infantilnom plakatu koji je iskoristio postojeću situaciju i igra na niske strasti, ali sam unatoč tome protiv njegove zabrane', mišljenja je Knezović

Margareta Mađerić (HDZ) pak smatra da je plakat prešao granicu dobrog ukusa i slobode izražavanja jer je uvrijedio pripadnike vjerske zajednice koji štuju Majku Božju.

'Borba za prava jednih ne smije postati vrijeđanje simbola drugih. U cijeloj priči treba postaviti i pitanje odgovornosti ravnatelja kazališta jer je javni gradski prostor iskorišten za vrijeđanje i diskriminaciju', kazala je Mađerić.

Nezavisna Dinka Pavelić kaže da je situacija vezana uz plakat za predstavu u režiji Dalibora Matanića podsjeća na onu s grupom Laibach krajem osamdesetih i 'podvaljenim' socrealističkim plakatom za Dan mladosti, koji je iz reciklaže pobijedio na natječaju i izazvao skandal, a Laibach je zaradio tužbu.

'Nadala sam se da su takva vremena iza nas', poručila je kratko Pavelić.

SDP-ovac Srđan Subotić drži da je Bandić ovim potezom izašao iz svojih okvira jer vršenje pritiska na umjetnost i kazalište nije njegov posao.

'Možda će sljedeći put na nečiji zahtjev Bandić poželjeti skinuti i predstavu s repertoara. To je nedopustivo. Ovime se sputava sloboda izražavanja', zaključio je Subotić.