'NEKA BUDE NETKO MLAĐI'

Grubišić neće u utrku za gradonačelnika?

18.04.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Umirovljeni svećenik Ivan Grubišić bit će kandidat na listi Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i u Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji za lokalne izbore u svibnju. Objavio je to na konferenciji za novinare, pa najavio da će njegova lista kandidate imati i u Solinu, Kaštelima, Podstrani, Omišu, Makarskoj, Šibeniku i Zadru, a možda i na otocima Braču i Visu

On priželjkuje mjesto vijećnika u Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću Splita, a uvjeren je da bi uz mjesto saborskog zastupnika sve tri funkcije mogao dobro obavljati. Čini se da Grubišić ipak nema ambiciju postati župan ili gradonačelnik Splita:

'Zasad nemamo kandidate za gradonačelnika i župana, ali ćemo ih imati. Nisam oduševljen time da nosim još jedan križ na leđima, to je teško i odgovorno mjesto i željeli bismo da to bude mlađa, fakultetski obrazovana osoba. Konzultacije još traju', kazao je.

Najavio je i da će njegov Savez za građansku i etičku Hrvatsku podržati nezavisne kandidate za koje procijene da bi radili za opće dobro, a tvrdi da se upravo to dogodilo u Sinju - gdje su dali podršku Željku Prelasu.

'To što su ga podržali SDP, HNS i HSU je njihova stvar. Ako dobijemo mandate u gradskim vijećima i županijskoj skupštini, surađivat ćemo na dobrim programima bez obzira na to od koje političke opcije oni dolazili', kazao je Grubišić.

Ponovno je pozvao na 'korjenite promjene u vođenju politike', odricanje saborskih zastupnika od njihovih privilegija, a smatra da je previše i 75 milijuna kuna koliko se godišnje potroši na Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti jer bi se s tim novcem moglo napraviti 'nešto drugo'. Zalaže se i za financijsku decentralizaciju Hrvatske.

'Kada bi Dalmacija dobila natrag 70 posto sredstava koja uplaćuje u državni proračun, u roku od dvije godine riješio bi se problem nezaposlenosti. S devet posto, koliko joj se danas vraća, ništa se ne može učiniti. Mišljenje da će nam Europa riješiti sve probleme je velika prevara', zaključio je Grubišić.