Hrvatska DUGAČAK POPIS 'DIPLOMATA'

Diplomatske putovnice za šefove Gospodarske i Odvjetničke komore

  • Autor: Hina
  • 2.6.2009 12:57:05
  • 2.6.2009 12:20:18

SDP-ovac Boris Šprem prosvjedovao je danas na sjednici saborskog Odbora za zakonodavstvo zbog činjenice da se kroz novi Zakon o zračnom prometu briše mogućnost osnivanja neprofitne pravne osobe za zračni prijevoz unesrećenih u prometu. Članovi Odbora suglasili su se da je predugačak popis osoba koje će moći tražiti diplomatsku putovnicu

Šprem je upozorio da čak 30 posto unesrećenih u koji preminu u razdoblju od jednog mjeseca nakon nesreće umire zato što im pomoć nije pružena na vrijeme.

'Godinama se raspravlja i govori da treba organizirati pomoć iz zraka, ali ništa se ne događa, a sada takvu mogućnost izbacujemo iz zakona', ustvrdio je Šprem, upozorivši da je ključno da u prvom satu nakon nesreće liječnik stigne do pacijenta, a ne obrnuto.

Šprem nije prihvatio ni objašnjenje državnog tajnika u Ministarstvu prometa Dražena Bregleca da će se podzakonskim aktom propisati licenciranje komercijalnih zračnih prijevoznika, pa i onih za pomoć unesrećenima.

Šprem, međutim, inzistira da komercijalni letovi nisu pravo rješenje, jer, tvrdi, europske zemlje imaju razvijene mreže za pomoć unesrećenima u prometu i kardiovaskularnim bolesnicima, a pomoć im pružaju humanitarne, a ne komercijalne organizacije.

Odbor je podržao prijedlog Zakona o putnim ispravama, kojim će se uvesti biometrijske putovnice, s elektroničkim nosačem podataka, koji će sadržavati biometriju lica i otiske prsta obje ruke.

Diplomatske i službene biometrijske putovnice uvest će se od srpnja ove, a za građane od početka iduće godine.

Članovi Odbora suglasni su, međutim, da je popis osoba kojima je moguće izdati diplomatsku putovnicu predugačak.

"Zašto su tu predsjednici gospodarske i odvjetničke komore, a nema predsjednika drugih komora, HAZU-a, Liječničkog zbora itd", upitao je Šprem, a vanjski članovi Odbora smatraju da većini osoba s popisa nije ni potrebna takva putovnica.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još