TRAGEDIJA AIR FRANCEA

Zoran Marković iz Grižana među nestalim putnicima

02.06.2009 u 17:12

Bionic
Reading

Hrvatski pomorac Zoran Marković (45) iz sela Kostelja u naselju Grižane, u vinodolskoj općini, među nestalim je putnicima zrakoplova Air Francea koji je jučer nestao nad Atlantikom.

ZAGREB - Supruga Dalija rekla je danas kako je njezin suprug Zoran, koji je pomorac već 15 godina, putnu kartu za Air Franceov zrakoplov kupio prije nekoliko dana pa nema riječi o tome da je zakasnio na neki drugi zrakoplov i prešao na kobni let. Zoran je otac dvoje malodobne djece.

Zrakoplov Air Francea s 216 putnika i 12 članova posade letio je iz Rio de Janeira prema Parizu, gdje je trebao sletjeti u 11,10 sati, ali je nekoliko sati prije nestao s radarskih zaslona.

Što je uzrok tragedije nad Atlantikom?

Airbus francuske zrakoplovne kompanije Air France bio je star tek četiri godine, a pilot je bio iskusan. Nesreća u kojoj je život izgubilo 228 ljudi i dalje je misteriozna: što je bio razlog pada aviona? Airbus je prije pada signalizirao da ima problema sa strujom, a nakon toga je prekinut kontakt s kontrolom leta. U trenutku nesreće iznad Atlantika je vladalo veliko nevrijeme. Izvješće Deutsche Wellea o uzrocima tragedije pogledajte ovdje

U zrakoplovu se nalazilo 228 osoba, a francusko ministarstvo transporta i uprava Air Francea objavili su popis nacionalnosti 216 putnika i 12 članova posade.

Svih 12 članova posade i još 61 putnik francuski su državljani, a među ostalima ih je 58 iz Brazila, 26 iz Njemačke, 9 iz Kine, 9 iz Italije, 6 iz Švicarske, 5 iz Libanona, 5 iz Velike Britanije, 4 iz Mađarske, 3 iz Irske, 3 iz Norveške, 3 iz Slovačke, 2 iz Španjolske, 2 iz Maroka, 2 iz Poljske, 2 iz Sjedinjenih Država te po jedan putnik iz Južnoafričke Republike, Argentine, Austrije, Belgije, Gambije, Islanda, Filipina, Rumunjske, Rusije, Turske, Kanade, Estonije, Nizozemske, Švedske, Danske i Hrvatske.