LAUŠIĆ O EKSPLOZIJAMA

Najgore je ako se radi o 'vuku samotnjaku'

11.01.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić uvjeren je da su dvije eksplozije u tri dana na sličnom mjestu u Zagrebu povezane. 'Nisu isključene nove eksplozije', rekao je za Media servis. Istaknuo je da je najgore kad je počinitelj solist, kada je sam, usamljeni vuk, kojeg je onda teško identificirati, pronaći i spriječiti

Više slučajeva olakšava kriminalističku obradu i pronalazak počinitelja, ali i povećava strepnju, uznemirenost i strah kod građana, rekao je Laušić. Pitali smo ga kakav potpis prepoznaje.

'Jedno staro policijsko pravilo kaže, recite mi motiv pa ću vam reći i počinitelja. Ovoga trenutka nejasan je motiv. Je li to nečiji ludi egzibicionizam, imitator terorističke organizacije ili pojedinca, je li to pravi', ističe Laušić.

Kaže da treba utvrditi cilj i motive.

'Ovoga trenutka, ono što je postigao, postigao je medijsku pozornost, postigao je uznemirenost kod ljudi i kod stanovnika Zagreba i šire i to je uvijek i jedan od ciljeva terorističkog akta', objašnjava Laušić.


Teroristički čin ne podrazumijeva uvijek velik broj žrtava, već i izazivanje medijske pozornosti te straha i panike, objasnio je stručnjak Laušić ocijenivši da je taj cilj postignut.

Možemo li očekivati još eksplozija?

'Nije isključeno. Nadamo se da neće, ali ja sam uvijek kao policajac na neki način volio da je više počinitelja, jer tada iz više usta lakše dolazim do odgovora. Najgore je kada je solist, kada je sam, usamljeni vuk, kojeg je onda teško identificirati, pronaći i spriječiti', kazao nam je Laušić te dodao: 'Mislim da aktivnosti koje su poduzete već sada, koliko imam informacija, na sprečavanju i na pojačavanju motrenja područja i tako dalje, možda će biti mjere koje će zaustaviti počinitelja', zaključio je Laušić u razgovoru za Media servis.

Načelnik PUZ-a o eksploziji