Hrvatska SEZONSKI REŽIM RADA

Trgovine od ovog tjedna otvorene i nedjeljom

  • Autor: tportal.hr
  • 2.6.2009 10:58:43
  • 2.6.2009 10:54:54

Od ovoga tjedna trgovci ulaze u sezonski režim rada te će sve prodavaonice u Hrvatskoj moći raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, koji se tijekom višegodišnje javne rasprave o Zakonu o trgovini žestoko protivio radu nedjeljom, Dragica Mišeljić izjavila je za Business.hr kako je praksa pokazala da radnici koji su radili nedjeljom nisu za to bili plaćeni, niti su dobivali slobodan dan tijekom tjedna.

Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima stupio je na snagu 1. siječnja ove godine.

Prema njemu, od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama i slično. Zbog zabrane rada trgovina nedjeljom u prva su četiri mjeseca ove godine zatvorena 1152 obrta kojima je trgovina primarna djelatnost te su izgubljena 2874 radna mjesta.

"Kad se tome pribroje i pravni subjekti te male trgovine koje će se zatvoriti u narednih mjesec-dva, očigledno je da su naše procjene o izgubljenih 7000 radnih mjesta u maloj trgovini, na što smo upozoravali prije donošenja zakona, bile čak i optimistične", izjavio je prošlog tjedna predsjednik Ceha trgovaca Boris Vukelić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još