HAZARDERSKA IGRA

Što Milanović gubi, a što dobiva s Kajinom

18.04.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Tko će na predstojećim izborima osvojiti Istru, IDS ili SDP s Kajinom ili će nas pak iznenaditi neke nove snage s kojima još nitko ne računa, nezahvalno je prognozirati jer očito je da će kampanja biti vrlo zanimljiva i neizvjesna do samog kraja, no zato smo u javnosti poznate političke analitičare zamolili za komentare aktualnih političkih previranja na Poluotoku

Naime, nakon podrške SDP-a kandidaturi Damira Kajina za istarskog župana, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić prozvao je premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića za nečuveni politički presedan. Uz predsjednike više istarskih gradskih i općinskih organizacija SDP-a koji se protive SDP-ovoj podršci Kajinu, i Forum mladih SDP-a Istre priopćio je kako ne podupire odluku središnjice te traži da na predstojeće lokalne izbore SDP ide s kandidatom za župana iz vlastitih redova.

Je li SDP s Kajinom izazvao veći potres u vlastitim redovima u Istri nego u IDS-u, upitali smo političke analitičare Višeslava Raosa, Žarka Puhovskog i Davora Gjenera.

Dok Puhovski i Raos smatraju da je riječ o manjim razmjerima nezadovoljstva, što je i svojevrsni izazov za IDS, Davor Gjenero pak smatra da je SDP zapravo učinio 'uslugu' IDS-u, omogućivši mu s pokušajem 'neprijateljskog preuzimanja' unutarstranačku konsolidaciju.

Koja će se stranka naposljetku naći u većim problemima i preispitivanju, prema mišljenju Višeslava Raosa, ovisi o izbornom ishodu u svibnju i lipnju. Napominje da zasad Kajin nije uspio povući veći broj članova IDS-a sa sobom, no, s druge strane, usprkos neujedinjenosti istarskog SDP-a oko potpore Kajinu, podrška njemu svakako predstavlja stanovit izazov za IDS.

Žarko Puhovski također je uvjeren da SDP s Kajinom nije izazvao nikakav 'potres', ali različite, uglavnom marginalne, izljeve nezadovoljstva svakako jest. Ni sam SDP, a ni IDS, smatra Puhovski, ovime neće biti ozbiljnije poljuljani, ali pokazat će se, nažalost, dijelom opravdanom Jakovčićeva usporedba Tuđmanovih i Milanovićevih apetita, i to, kako veli, ne samo za Istrom, nego i za Zagrebom.

Temeljni problem IDS-a Gjenero vidi u činjenici da su 20 godina u kontinuitetu na vlasti. Oni će se kad-tad morati suočiti s gubitkom većine na županijskoj razini, a to će biti test snage organizacije za preživljavanje.

Sada, veli Gjenero, kad je po naređenju gospodina Milanovića SDP krenuo u pokušaj neprijateljskog preuzimanja Istre od svog dojučerašnjeg, a formalno i trenutnog saveznika na nacionalnoj razini, osigurali su IDS-u unutarnju konsolidaciju i sigurnost da se suočavanje s gubitkom većine neće dogoditi na ovim izborima. 'SDP nikad nije imao snažnu organizaciju u Istri, a centralizmom i gušenjem svake autonomije istarske organizacije, on ju je posve razbio. Temeljni problem je u tome što Milanović Istru ne vidi kao autonomnu regiju koja ima pravo na autonomno političko organiziranje, a da u dugoročnim policy planovima SDP-a Istra može funkcionirati tek kao subregija unutar riječke makroregije. Zato je za IDS-ovce ovaj izborni ciklus borba za očuvanje autonomije', zaključuje Gjenero.

Smatra da je Kajin posve nekompetentan kandidat za nositelja izvršne vlasti, budući da mu nedostaje formalnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja stranih jezika, ali i poznavanja metajezika europskih integracija te sposobnosti za prekograničnu suradnju. 'Toga su svjesni
istarski SDP-ovci i zato ne žele koaliciju s njim, ali ni njih se ne doživljava u njihovoj stranci, ili barem u stranačkom vodstvu, kao autonomnu organizaciju koja može artikulirati regionalne interese. Birači će to vjerojatno prepoznati tijekom kampanje, pa bi SDP mogao pretrpjeti težak izborni udarac', napominje Gjenero.

Što Milanović može izgubiti, a što dobiti s Kajinom?

Milanović objektivno s Kajinom ne dobiva ništa bitno, smatra Puhovski. Veli da jedan župan više jest prednost, ali je to daleko od trijumfa na nacionalnoj razini, to više što vladajuća koalicija zbog niza razloga ne može očekivati uspjeh na lokalnim izborima općenito. 'Gubitak
je u vjerodostojnosti – takvo što se ne radi koalicijskim partnerima. Sada to i nije politički problem jer je parlamentarna većina posve komforna, s Pupovcem svagda pripravnim da priskoči s klupe za pričuve. No u nekim narednim situacijama potencijalni će partneri, u svjetlu ovoga iskustva, dobro promisliti o smislu koaliranja s Milanovićevim SDP-om
', upozorava Puhovski .

Ukoliko Kajin postane župan, snaga SDP-a u Istri će ojačati, no ukoliko pak izgubi, Milanović će izgubiti vjerodostojnost zbog odabira neuspješnih izbornih partnera, veli Raos.

Prema Gjeneru, Milanović se već profilirao 'kao političar koji ne drži do unutarstranačke demokracije, koji ne poštuje načelo supsidijarnosti', dakle načelo da odluke treba donositi na najnižoj razini na koje je odluku moguće kvalitetno donijeti, a da organizacija koja donosi odluku za nju mora i preuzeti odgovornost.

'Milanović, govoreći da je Kajin najbolje rješenje za Istru, ne čini ništa što već nije napravio', kaže Gjenero, podsjetivši da je isto tako tvrdio da je Bandić najbolje rješenje za Zagreb. 'Pozvao je građane da glasaju za njega i za gradsku skupštinsku listu koju je sam Milanović oblikovao, a rezultat tog izbora je da je Zagreb tri i pol godine u potpunoj blokadi, da nije moguće donijeti nijednu racionalnu političku odluku. Za demokratsku političku kulturu najgore je što nitko ne snosi odgovornost za takvu situaciju. Kao što Milanović nije podnio političku odgovornost za ono što je 2007. napravio u Zagrebu, sigurno je da će izbjeći snositi odgovornost i za nominiranje Kajina kandidatom SDP-a u Istri', smatra Gjenero.

Kajin: Trgovci su otpali iz sveistarske koalicije

Kandidat za istarskog župana na lokalnim izborima Damir Kajin izjavio je kako ga nije iznenadila potpora istarskoga HNS-a kandidatu IDS-a Valteru Flegi i da ju je čak priželjkivao, jer je, kako je rekao, 'HNS oduvijek figurirao kao trgovačka stranka'. U izjavi za Hinu Kajin je naglasio kako mu je drago što će HNS potpisati predizborni koalicijski sporazuma s IDS-om jer su time, po njegovim riječima, 'trgovci otpali iz sveistarske koalicije'. 'Imam dojam kako buzetski HNS, koji jedino nešto nosi ovoj stranci, neće biti uz ovaj gubitnički koji u Istri ima svega 0,7 posto potpore birača', kazao je Kajin te poručio: 'Ništa zato, s kim si takav si, koga nema, bez njega se može'.Istaknuo je da Istra želi promjene te ustvrdio da je politika predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića 'politika na odlasku i u raskoraku s građanima Istre'. Po njegovim riječima, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić se s gradonačelnicima u Istri 'bori za vlastitu slobodu i javnim novcem kupuje sve što može, od medija do dijela policije i dijela DORH-a'. (Hina)

IDS je početkom tjedna ovlastio pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da ubuduće umjesto Jakovčića zastupa interese stranke u Kukuriku koaliciji. Je li u takvoj situaciji, gdje predsjednici dviju stranaka (IDS-a i SDP-a) ne razgovaraju, opstanak Kukuriku koalicije moguć? Očekujete li da će IDS naposljetku istupiti iz Kukuriku koalicije? Koje bi to imalo konsekvencije?

'Kukuriku koalicija je deformirana već odstupanjem Čačića, čije je mjesto zauzela Vesna Pusić koja je valjda polovinu svakoga tjedna službeno u inozemstvu, dok Čačić, u nedostatku drugih aktivnosti, bitno ugrožava koaliciju iz stranačkoga ureda', kaže Puhovski. Dodaje kako je ova IDS-ova odluka nevažna jer je IDS simbolički, a ne realno bitan partner, napomenuvši i kako je simbolika, očito, već temeljito oštećena.

Usto, naglašava Puhovski, nevažno je tko pregovara kada pregovaranja zapravo i nema jer se sve svodi na dnevno, nažalost uglavnom neuspješno, funkcioniranje Vlade. 'Šteta je jedino što IDS to nije ozbiljnije uzeo u obzir i Veljka Ostojića imenovao zastupnikom stranke u koaliciji', mišljenja je.

U pogledu toga hoće li Kukuriku koalicija opstati, politički analitičari Gjenero i Raos imaju različita mišljenja. Prema Raosu, zasad nema jasnih naznaka da će IDS napustiti Vladinu koaliciju. 'No, ukoliko se to dogodi, Vlada, kao i IDS, preživjet će to bez većih problema, kao što je to bilo i prije desetak godina', smatra Raos.

'Odlukom da pristupi neprijateljskom preuzimanju Istre Milanović je donio odluku da IDS isključi iz koalicije', kaže Gjenero, ustvrdivši i da se IDS-ovo se vodstvo 'ponaša racionalno' i izbjegava dati bilo kakav povod Milanoviću da na njega svali teret 'razbijanja koalicije'. 'Jasno je da oni već sada nisu dio vladajuće koalicije, ali ostavljaju SDP-u da povuče i zadnji potez, upravo kao što nisu isključivali Kajina, koji bi već pred šest mjeseci zbog svojih istupa bio isključen iz svake druge hrvatske političke stranke', pojašnjava Gjenero. Dodaje da IDS-ovci znaju da građani vole stabilnost i ne cijene one koji razbijaju političku većinu, pa je zato racionalno da teret razbijanja koalicije prepuste Milanoviću.

Aktualna koalicija ionako ne može preživjeti dugo. Nakon što izbace IDS iz koalicije, Milanović i njegovi suradnici ponovno će se posvetiti rastakanju HNS-a, s čim su do neke mjere stali, započevši rat protiv IDS-a', smatra Gjenero, koji tvrdi i kako Milanović ima plan 'uvesti manjinske zastupnike u Vladu pa formirati klub s Kajinom i skupine HNS-ovih otpadnika, i tako stvoriti tijesnu parlamentarnu većinu i nastojati uništiti stranačku strukturu svojih 'koalicijskih partnera', HNS-a i IDS-a, te preoteti njihovo biračko tijelo'. No uvjeren je i da će taj plan vjerojatno završiti gubitkom parlamentarne većine jer, kako smatra, Milanović 'nije dorastao igri koju je započeo'.

Kako vidite Jakovčićev angažman za zastupnika parlamenta EU-a?

Jakovčić ima sve kvalitete za zastupnika u Europskome parlamentu, no pitanje je kako će, bez SDP-a, doći do situacije da s listom ili kao 'preferirani pojedinac' prijeđe petpostotnu prepreku kako bi se doista i kvalificirao', napominje Puhovski. Raos ističe da se 'radi o političaru koji ima velikog iskustva u radu europskih institucija za regionalni razvoj i suradnju'. No također smatra da će Jakovčiću biti prilično teško samostalno osvojiti taj mandat s obzirom na to da će na izborima za Europski parlament cijela zemlja biti jedna izborna jedinica.

Kako pojašnjava Gjenero, broj birača u Istri daleko je premalen da bi Jakovčić mogao osvojiti jedan od 12 mandata na nacionalnoj razini. Za izborni uspjeh na izborima za Europski parlament, za sudjelovanje u podjeli mandata, stranka mora osvojiti barem sedam posto glasova, pa IDS ne može prestupiti prirodni prag na tim izborima. 'Logično bi bilo da na izborima za Europski parlament zajedno nastupe HNS i IDS, kao dvije liberalno-demokratske stranke, obje članice ALDE grupe. Jedino u takvoj koaliciji liberalni demokrati ne bi bili u opasnosti da 'bace' svoj glas na izborima za Europski parlament, ali ne postoji mogućnost da bi HNS i IDS mogli zajedno osvojiti više od jednog mandata', mišljenja je Gjenero.