MIKLENIĆ O PREKRETNICI

U ovoj godini moglo bi u Hrvatskoj eskalirati nasilje

09.01.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u komentaru novog broja piše da je 2013. godina u Hrvatskoj počela u znaku zabrinjavajućega produbljivanja gospodarske, političke i ideološke krize

U uredničkom komentaru 'Kakva će biti prekretnica' Ivan Miklenić tvrdi da bi ova godina mogla donijeti i prekretnicu koja može biti takva da u već prezaduženoj zemlji sve negativnosti eskaliraju te se sve prelomi u nepoželjnom nasilju ili koja može rastjerati sve maske i sve magle, probuditi ono najbolje u hrvatskom biću i uspostaviti novo normalno, demokratsko usmjerenje u kojem bi konačno na svoje došli sposobni.

'Upravo zbog mogućnosti poželjne prekretnice svi dobronamjerni ne smiju se umoriti u razotkrivanju manipulacija, zloporaba i nedopustivih propusta koji se iz dana u dan ponavljaju u Hrvatskoj', napominje Miklenić, dodajući da je nastupio povijesni trenutak u kojem i najširi krugovi hrvatskoga društva moraju progledati, shvatiti što im se namjerno radi, tko im to radi i tko je to još osim sadašnjih aktera spreman nastaviti u istom smjeru osiromašivanja, slabljenja i razaranja gotovo svega pozitivnog u Hrvatskoj.


Po njegovim riječima za otvaranje očiju svih pripadnika najširih krugova hrvatskoga društva temeljno je shvatiti da nema objektivnih razloga što u Hrvatskoj postaje sve lošije i sve gore u svakom pogledu i potrebno je osloboditi se svih osobnih pripadnosti, čak i stranačkih i ideoloških, da bi se moglo pošteno, po istini i savjesti razlikovati zlo, ma kako bilo zapakirano, i dobro, koje je jedini zdrav temelj stvarnoga boljitka.

'Baš svaki čovjek u hrvatskom društvu trebao bi biti svjestan da je na početku 2013. godine više nego svaka peta radno sposobna osoba u Hrvatskoj nezaposlena i da će nezaposlenost još rasti, ali ne nažalost tako da bez posla ostanu oni za koje bi bilo bolje da nisu zaposleni jer ne bi barem stvarali toliku štetu, već će bez posla i dalje ostajati mladi i najškolovaniji. Svi bi trebali prepoznati da se Hrvatskom vlada na takav način da većina uopće nije važna, već su jedino važni oni koji su se domogli fotelja pa indirektno na račun hrvatskih građana odlaze u turizam u Dubai, na skijanja ili podižu plaće već - s obzirom na državni prosjek - za preplaćene podobne povlaštenike koji često ne mare za opće dobro hrvatskoga društva', tvrdi Miklenić u komentaru.

Smatra da bi svi pripadnici najširih krugova hrvatskoga društva trebali prepoznati da se umjesto uklanjanja zapreka za razvitak hrvatskoga gospodarstva troše snage na pokušaje vraćanja kotača povijesti i oživljavanje kontinuiteta, političkog i ideološkog, iz osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U zaključku komentara se, uz ino, ističe da građani moraju prepoznati da je predizborno kadroviranje i neobično koaliranje postalo najvažnija skrb mnogih političara, a neriješeni problemi samo se gomilaju, i znati to već na lokalnim izborima honorirati.

'Isto tako građani moraju znati da Hrvatsku iz svih sadašnjih kriza mogu izvući isključivo časni, pravedni, pošteni, samozatajni i nadasve sposobni ljudi kojima je doista na srcu dobro Hrvatske i svih njezinih građana prije svih drugih interesa. Hrvatska danas ima takvih ljudi, samo ih treba prepoznati i omogućiti im da bilo kroz koalicije bilo izvan stranaka dođu u priliku ostvariti potreban zaokret', stoji na kraju komentara 'Glasa Koncila'.