MAĐARSKI UVJETI

Čačić ne smije biti pomilovan niti amnestiran

04.01.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Uz presudu mađarskog suda u slučaju Čačić, Županijskom sudu u Zagrebu stigla su i tri uvjeta pod kojima bivšem potpredsjedniku Vlade mora biti donesena presuda u Hrvatskoj – ne smije biti pomilovan, ne smije se primijeniti oprost, a kazna zatvora u potpunosti se mora izdržati, doznaje Jutarnji list

Dan nakon što je Ministarstvo pravosuđa proslijedilo prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu mađarskih sudova kojima je Radimir Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora, od kojih polovicu mora provesti u ćeliji, poznati su i neki detalji uvjeta koje moraju ispuniti hrvatski suci u donošenju presude.

Mađarski suci dali su suglasnost da Čačić izdrži kaznu u Hrvatskoj, no zapriječena je mogućnost pomilovanja, oprosta ili prijevremenog izlaska iz zatvora. Ukoliko se bilo koji od tih uvjeta prekrši, mađarsko Ministarstvo pravosuđa može tražiti da Čačić kaznu zatvora ipak odsluži u Mađarskoj.

Kad je procedura u Hrvatskoj u pitanju, navodi Jutarnji list, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić uskoro će imenovati tročlano izvanraspravno vijeće koje će proučiti presude iz Kaposvara te donijeti presudu na osnovu već iznesenih činjenica.

Kazna zagrebačkog suda ne može biti veća od mađarske presude, ali se mora vratiti u Kaposvar na potvrdu. Prije toga Čačićevi odvjetnici imaju pravo žalbe na odluku Županijskog suda u Zagrebu. Ne zna se koliko će sve to trajati.

Presudom mađarskog suda Čačiću je pružena i mogućnost odsluženja kazne u zatvoru otvorenog tipa, pa se kalkulira kako bi mogao biti upućen u Valturu, nedaleko Pule, ili Lipovicu kod Popovače.