BAZA PODATAKA ONLINE

U registru 750 tisuća birača manje

03.01.2013 u 17:27

Bionic
Reading

Na internetskim stranicama Ministarstva uprave građani mogu odnedavno pretraživati koliko birača živi na pojedinoj adresi. Da bi se ta baza podataka mogla pretraživati potrebno je u tražilicu unijeti prezime birača i njegov OIB ili JMBG, piše Novi list

Sada svatko tko zna nekoga tko prebiva u Dusini može provjeriti prebiva li i dalje na jednoj adresi 404 birača. Priča o Dusini bila je aktualna prije lokalnih izbora 2009. godine, podsjeća Novi list

Taj podatak potvrdio je manipulacije s popisima birača i sumnju da u pojedinim, posebno pograničnim mjestima prema Bosni i Hercegovini, ima viška birača u odnosu na realnu brojku. Istodobno, taj problem dijelom je bio uzrokovan i time što mnoge kuće u manjim mjestima Dalmatinske zagore i na otocima nisu imale kućne brojeve, a taj je problem u međuvremenu rješavan. Ovakvom pretragom svatko može provjeriti koliko je birača na njegovoj adresi i odgovara li prijavljeni broj birača realnoj brojci.

Od konca prošle godine, otkako je na snagu stupio Zakon o registru birača, broj birača smanjen je za oko 750.000. Naime, prema odredbama Zakona o popisu birača, svi koji imaju prebivalište u inozemstvu, a takvih je oko 412.000, moraju se za svake izbore na koje imaju pravo izaći, prethodno registrirati.

Iz popisa birača brisani su i svi oni koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu, a njih je oko 340.000. To ne znači da ti ljudi ne mogu glasati jer će, u slučaju da na biralište dođu bez valjane osobne iskaznice, biti upućeni u ured javne uprave koji će im izdati posebnu potvrdu pomoću koje će moći glasati. Te dvije mjere donekle će pročistiti popis birača i svesti ga na realniju mjeru.

Treća mjera, a to je kontrola prijave prebivališta, je u nadležnosti MUP-a, a policija bi barem dio sumnjivih birača morala provjeriti prije lokalnih izbora koji će biti održani u svibnju, zaključuje Novi list.