DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Biskupi prijete i zazivaju nerede!'

03.01.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i svećenik u mirovini, don Ivan Grubišić poručio je u Novom listu kardinalu Josipu Bozaniću kako 'ne smije prijetiti i s oltara zazivati nerede'. Kardinal Bozanić je prvog dana Nove godine, u propovijedi na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, ponovno govorio o zdravstvenom odgoju rekavši da su 'na ispitu demokratičnost hrvatskog društva, a konačno i mir u našoj domovini'

'Ako je država odvojena od Crkve, onda to treba poštovati. Ne smije se prijetiti i s oltara zazivati nerede. Time su preskočene granice dobrog odgoja i diplomatskih odnosa Hrvatske i Vatikana. To su preteške izjave koje su upućene s oltara i nisu dobre. One unose zabunu i nemir u narod', poručio je kardinalu preko Novog lista umirovljeni svećenik don Ivan Grubišić

Podsjetio je i kako 'ankete pokazuju da su roditelji uglavnom za zdravstveni odgoj' te u tom smislu upozorio da 'Crkva u ime manje grupe pokušava nametnuti stavove većini'.

'Nije dobro s oltara dovoditi u pitanje demokraciju i mir u državi. Oni su očito spremni na proteste i izazivanje nemira. Temeljno je ovdje pitanje je li Hrvatska suverena država ili kolonija Vatikana. Bez promjene Ugovora sa Svetom Stolicom, to se neće riješiti, ne samo zbog materijalnih davanja, nego i zbog potrebe konačnog razdvajanja Crkve i države', ocijenio je Grubišić u Novom listu.

U svojoj je propovijedi kardinal Josip Bozanić još i rekao kako je 'jedini demokratski put – razgovor' te napomenuo da je 'važna suradnja između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole'.

'Suradnja između obitelji i drugih odgojnih čimbenika, posebno sa školom, uključuje pravo roditelja na izražavanje vlastitih mišljenja koristeći se pritom različitim vrstama pritiska na ustanovu kako bi ona modificirala svoje postupke, programe i metode koji su roditeljima neprihvatljivi', poručio je još kardinal Bozanić.