220.000 KUNA BEZ PDV-A

Kerum raspisao natječaj za spomenik Tuđmanu

02.01.2013 u 22:59

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum raspisao je javni natječaj za izradu idejnog rješenja spomenika neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

Na temelju zaključka Gradskoga vijeća Splita, spomenik Franji Tuđmanu bit će podignut na zelenoj površini zapadno od Biskupove palače, nasuprot tzv. Pazaru, odnosno nad pothodnikom. Natječajem se traži optimalno, umjetničko-ambijentalno, idejno rješenje spomenika, a u njemu mogu sudjelovati umjetnici.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi 220.000 kuna bez PDV-a. S obzirom na to da se to područje nalazi unutar zone zaštićene UNESCO-om u konzervatorskoj podlozi određeno je područje unutar kojeg će biti moguće postaviti spomenik. Mora biti građevinske površine do 12 četvornih metara i do četiri metra visine od razlike okolnog terena.

Na natječaj se mogu javiti umjetnici kojima je rok za predaju radova 1. ožujka 2013. godine do 15 sati u zgradi Gradske uprave Grada Splita. Ocjenjivački sud završit će s radom u roku od 20 dana po završetku natječaja. Prvonagrađeni autor dobit će 70.000, drugonagrađeni 30.000, a trećenagrađeni 20.000 kuna. Nakon provedenog otvorenog natječaja sklopit će se ugovor s prvonagrađenim autorom.

Odluku o podizanju splitskog Gradskog vijeća splitski su vijećnici donijeli prošle godine, a iako u natječaju nije definiran rok njegove izgradnje, nesumnjivo je kako će biti otkriven prije lokalnih izbora. Željko Kerum još nije odlučio hoće li se kandidirati, ali očito drži kako će kandidatu njegova HGS-a spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dobro doći.

Baldasar: Kerum diže spomenik sebi!

Za Ivu Baldasara, SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Splita, nije upitna sama gradnja spomenika Tuđmanu, ali je s obzirom na poteškoće u punjenju gradskog proračuna i ostale financijske probleme upitno vrijeme za takvu investiciju, koja bi po njegovim riječima stajala oko 400.000 kuna.

Gostujući u HRT-ovom Dnevniku 3, Baldasar je komentirao i Kerumovu najavu postavljanja 22-metarskog križa na Marjanu, ocijenivši ga pretjerivanjem za koje bi trebalo ishoditi građevinsku dozvolu.

Keum tim potezima 'kupuje birače', te 'sam sebi gradi spoemnik'. Bilo bi, smatra Baldasar, puno bolje da se novac potroši za obnovu crkvica na Marjanu.

Kandidat SDP-a ne zna hoće li se Kerum ponovno kandidirati za gradonačelnika Splita. 'Danas govori jedno, a sutra drugo... Spličani su već navikli na njegove hirove', rekao je Baldasar, dodajući da ih je sve to koštalo.

Ankete prema kojima don Ivan Grubišić i Željko Kerum imaju najviše šansi za pobjedu na lokalnim izborima u Splitu smatra nevjerodostojnima, iako 'Grubišić dobro stoji u svim anketama'.