MINISTAR POSJETIO DUBAI

Linić: Imam pristojnu plaću i sam plaćam putovanja

Bionic
Reading

Prvog radnog dana u 2013. godini građani su se iz prve ruke suočili s novim cijenama nakon ukidanja nulte stope PDV-a. Istodobno, sustav fiskalizacije radi bez greške. I dok građani strahuju od poskupljenja, u Vladi su zadovoljni novim promjenama. Ministar financija Slavko Linić za Media Servis je izjavio da od fiskalizacije očekuje milijardu kuna prihoda, a u razgovoru za RTL najavio je da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne blagajne

Linić je zadovoljan što sustav fiskalizacije radi bez greške i naglašava da taj model hrvatski proizvod.

'Sve su to ljudi koji rade na IT sustavima u Hrvatskoj. To je hrvatski proizvod i uvijek smo nepovjerljivi prema tome. Što možemo zaključiti? Moramo im čestitati. Sustav su postavili, sustav tako dobro funkcionira tako da prvih dana možemo reći da su vrlo male porodiljne muke i da većinom ide sve normalno. Sad je osnovno da svim poduzetnicima koji su smatrali da nećemo uspjeti, da će biti problema, da će sustav padati, da se ne moraju primjenjivati, mi sad svima njima moramo poručiti da se moraju požuriti jer jednostavno izuzetaka neće biti'.
Rekao je da Vlada očekuje najmanje milijardu kuna prihoda i to su konzervativne procjene. Očito je da je promet gotovinom bio potpuno nekontroliran i da je u tom prometu bilo silnog bogaćenja bez plaćanja obveza, rekao je Linić, dodajući da će ovakav sustav kontrola pokazati da i prihodi u proračunu mogu biti veći. Pritom je najavio da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne blagajne, jer to znači nepoštivanje temeljnih propisa.

Na opasku novinara Media Servisa da su građani nezadovoljni s ukidanjem nulte stope PDV-a jer su ih dočekale nove, više cijene kruha i mlijeka, a kava u ugostiteljskim objektima nije pojeftinila. Linić sugerira građanima da promijene dućan.

'Promijenite mjesto snabdijevanja jer dobar dio onih koji su odgovorni, to nisu učinili. Ono što mi imamo registrirano je da je vrlo, vrlo mali broj podigao, ali ne za kruh 22 lipe nego za 1,5 kuna što samo znači da je to bila izlika za neodgovorno ponašanje s cijenama. U tom dijelu mi ne možemo ništa nego sugerirati da se pronađu ozbiljni trgovci koji se time nisu bavili. Što se tiče smanjenja PDV-a s 25 na 10 posto, dobar dio njih vjerojatno neće promijeniti cijene, ali to je opet stvar svakog poduzetnika. Mi polazimo da barem onda poduzetnici neće moći govoriti da se ne može živjeti od posla jer će očito zadržati dio profita kojeg do sada nisu imali. Nadam se da će barem zaposliti radnike i da će biti veće plaće kod tih radnika i da će ipak dio toga što ostvare dati ljudima koji su zaposleni'.

Čitatelji po internestkim portalima su dosta negativno komentirali Linićev odmor u Dubaiju u vremenima krize. Linić odgovara da je istina da je 2013. dočekao u Dubaiju, ali je laž da je boravio u hotelu u kojem noćenje stoji tri prosječne plaće. 'Cijeli aranžman za suprugu i mene iznosio je 6000 kuna', tvrdi Linić.

'Osnovno je da moramo shvatiti plaćamo li svoje račune. Bilo koji moji boravak, da li u Dubaiju, Monte Carlu ili drugdje, ja svoje račune plaćam. Moj način života je da niti razbacujem novce niti sam toliko bogat da si to mogu priuštiti, ali si pojedina putovanja itekako priuštim i platim ih sam. Ne plati mi ih nitko za razliku od onih portala koji to objavljuju, a ne plaćaju obveze prema državi. U tome se mi razlikujemo. Nije lako građanima koji jedva skucaju kraj s krajem i teško žive. Ja ipak imam pristojnu plaću od koje si mogu priuštiti pojedina putovanja, ali osnovno je da svoje račune i sve obveze plaćam'.