NE SMIRUJU SE STRASTI

HHO: Zaustavite zdravstveni odgoj u školama!

02.01.2013 u 17:13

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor pozvao je Vladu da privremeno obustavi provedbu projekta zdravstvenog odgoja u školama. Priznajući kako je zdravstveni odgoj u obrazovnom sustavu 'neosporno potreban', ukazuju kako sporni modul o spolnosti mora biti 'rezultat suradnje obrazovnih i zdravstvenih stručnjaka, roditelja, predstavnika vjerskih zajednica, škola i nevladinih udruga čija je osnovna dužnost pomagati roditeljima u odgoju djece, a ne u vladanju savjestima i intimom djece'

HHO smatra da su Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 'prekršili sve principe djelovanja demokratskog društva uskraćujući roditeljima temeljno ljudsko pravo da upravo oni imaju glavnu riječ kada je u pitanju odgoj njihove djece'.

Navode i kako je Vlada bila 'dužna pitati za mišljenje i uključiti u raspravu' i predstavnike vjerskih zajednica, kao i brojnih nevladinih udruga za ljudska prava, jer se '93 posto hrvatskih građana izjasnilo kao pripadnici vjerskih zajednica'. Po HHO-u, 'dio samog predmeta duboko zadire u svjetonazorska i moralna pitanja'.

Potvrdili su i kako su im se obratili brojni pojedinci, roditelji, nastavnici i drugi građani koji smatraju da su 'ovakvim konceptom zdravstvenog odgoja u četvrtom modulu ugrožena njihova ljudska prava, a pogotovo njihovo pravo da žive, rade i djeluju u skladu sa svojom savješću i svjetonazorom'.

Podsjećaju u svojoj izjavi koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, i na 'sveti princip prava na prigovor savjesti', na navode da 'i nastavnici imaju pravo odbiti podučavati učenike na način suprotan njihovoj savjesti'.

'Konačno, roditelji imaju pravo, ali i svetu dužnost, ne dopustiti da bilo tko vlastite svjetonazore nameće njihovoj djeci. Nitko, ni škola, ni roditelji, ni crkve nemaju pravo nametati djeci one stavove koji će povrijediti njihovu intimu', zaključuju u HHO-u.