POKLON IZ RUANDE

Siromašna djeca iz Afrike darovali 100 slika Osječanima

28.12.2012 u 17:21

Bionic
Reading

Učenici srednje strukovne škole iz Kivumua u Ruandi poslali su neobičnu donaciju - 100 slika izrađenih lijepljenjem drveta banane osječkome Vokalnom ansamblu 'Brevis' koji prikuplja novac za put u New York, gdje će sljedeće godine nastupiti u Carnegie Hollu.

Taj dar siromašne djece iz Afrike izraz je zahvalnosti za višegodišnju pomoć koju djeci iz Kivumua u Ruandi pruža osječki novinarski bračni par Maja Sajler-Garmaz i Željko Garmaz.

Oni su danas slike predali Vokalnom ansamblu "Brevis", na čemu im je zahvalila voditeljica Antoaneta Radočaj-Jerković, koja je rekla kako je dirnuta najneobičnijim darom koji su ikada dobili te da su odlučili oplemeniti slike tako što će ih, nakon organiziranja humanitarnih izložaba, darovati nekoj drugoj udruzi kojoj treba pomoć.

Inače, Maja i Željko osnovali su u Osijeku Udrugu "Srce za Afriku" pošto su se mnogi građani iz svih krajeva Hrvatske te iz Kanade, Australije i drugih zemalja pridružili dobrotvornoj akciji radi izgradnje srednje škole za siromašnu djecu Kivumua u Ruandi. Prije godinu dana taj je bračni par, zaljubljenik u Afriku, izdao knjigu "Naš čo'ek u Africi", od čije je prodaje sav novac, te novac prikupljen drugim akcijama, doniran za izgradnju škole.

Maja i Željko ističu da će tu školu pohađati tisuću učenika kojima je izobrazba jedini put da "pobjegnu od strašnog siromaštva i gladi". Školovanje će biti besplatno.

Taj bračni par sutra peti put odlazi u Afriku, gdje će boraviti mjesec dana i pomagati u izgradnji škole.

Vokalni ansambl "Brevis" jedan je od najboljih hrvatskih djevojačkih zborova. Osnovan je 1995. godine kao rezultat višegodišnjeg rada na području vokalnog obrazovanja djece i mladih Osijeka. Ansambl ima dvadesetak članova u dobi od 18 do 24 godine, a dosad je postigao mnogo uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini.