UPOZNAJTE ČELNIKE GROZDA

Brat i sestra predvodnici borbe protiv zdravstvenog odgoja

28.12.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Stoji li iza javnih istupa čelnika udruge GROZD uistinu briga za zdravstveni odgoj djece ili/i neki drugi interesi? Odakle uopće izviru neke od osebujnih teza s kojima istupaju u javnost? Ovo su tek neka od pitanja koje se nameću nakon što su ovih dana kulminirala sporenja zbog novog kurikuluma zdravstvenog odgoja, pitanja na koja je teško cjelovito odgovoriti bez da se u obzir ne uzmu dosadašnji rad i život čelnika GROZD-a

Ilčić: Nisam nikad masturbirao

Gostujući u emisiji 'Nedjeljno jutro' uživo sa 24sata s Markom Jurčićem iz Zagreb Pridea uoči Gay parade 2011. Ladislav Ilčić je, na inzistiranje gledatelja, priznao da nikad nije masturbirao. Naime, Ilčić tvrdi da je masturbacija štetno zlorabljenje seksualnosti, čak i za heteroseksualne osobe, gledatelje je zanimalo znači li to da u 41 godinu života nikada nije masturbirao. Iako je prvo želio izbjeći odgovor jer je pitanje previše intimno, popustio je: 'Riskirat ću i reći da nikad nisam masturbirao. Neki će misliti da sam luđak, ali mislim da zbog toga nisam freak', rekao je Ilčić. Osjeća se kao normalna i zdrava osoba zbog toga.

Udrugu GROZD vodi akademski glazbenik Ladislav Ilčić, profesor violine koji svira u Simfonijskom orkestru HRT-a, kao i u Varaždinskom komornom orkestru. Sklonost glazbi naslijedio je od oca Stanka Ilčića, liječnika i bivšeg ravnatelja varaždinskog Doma zdravlja, koji je vodio i varaždinski crkveni zbor Chorus liturgicus te je dugogodišnji suradnik Varaždinske biskupije u čijem je Caritasu niz godina radila njegova supruga Julijana. Uz Ladislava, imaju još troje djece te 21 unuče koje često krste varaždinski biskupi.

Osim zdravstvom i pjevanjem, Stanko Ilčić bavio se i politikom. Što zbog svjetonazora, što zbog bliskosti Crkvi, Stanko Ilčić uključio se zajedno sa suprugom ranih 90-ih u KDM/HKDS, odnosno Hrvatsku kršćanska demokratsku stranku koja nije jače zaživjela na hrvatskoj političkoj sceni.

Od 2004. godine do 2010. GROZD je za deset projekata iz državnog proračuna dobio 327 tisuća kuna.

Od svih sestara i braće sklonost javnom radu najviše su pokazali Ladislav, otac petero djece te njegova sestra Kristina Pavlović rođena Ilčić, profesorica fizike u zagrebačkoj V. gimnaziji i majka troje djece. Ladislav se lani uključio u izbornu utrku za varaždinskoga gradonačelnika kao nezavisni kandidat, iako je bio i u vrhu pokreta HRAST-a (Hrvatski rast).

Ovom političkom angažmanu prethodio je angažman u civilnom sektoru. Naime, Kristina Pavlović je još 1995. postala hrvatskom koordinatoricom za program cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR, jednog od brojnih programa spolnog odgoja iz SAD-a koji je danas najrašireniji u Čileu. Iste godine njezin brat Ladislav postao je predavač na stručnim edukacijama za voditelje programa spolnog i zdravstvenog odgoja Teen STAR. Taj program počeo se 2003. provoditi u tridesetak hrvatskih škola, bio je pun skandaloznih stavova. U sklopu programa Teen Star djecu se, primjerice, poučavalo da kontracepcija ne štiti od spolnih bolesti i narušava bit spolnog čina te da je seks u skladu sa stvarnošću isključivo kada se događa u braku. Predstavnici ženskih i udruga koja promiču prava seksualnih manjina tužili su Teen Star zbog njihovih stavova da je ženi mjesto u domaćinstvu, da se primi kuhače i glačala te zaboravi na karijeru. Sukladno tomu, nezaposlenost majke prema tvorcima Teen Stara važan je faktor u prevenciji rizičnih seksualnih ponašanja djece. Homoseksualnost su pak tretirali kao problematičan aspekt ljudske spolnosti.

Stoga je nakon tri godine tadašnji ministar Dragan Primorac odlučio da se spolni odgoj predaje u sklopu zdravstvenog odgoja i tako je Teen STAR praktički ukinut.

No to nije smelo Ilčiće. Naime, iste godine kada Teen STAR odlazi iz škola ili se barem zaustavlja njegovo širenje, sudjeluju u osnivanju udruge Glas roditelja za djecu (GROZD). Udruga u javnosti počinje promicati svoj program zdravstvenog odgoja, i to dijelom upravo na temelju programa Teen STAR. Usto, GROZD, koji od 2008. vodi Ladislav, dok je njegova sestra Kristina Pavlović jedna od dopredsjednica, promiče i ljudska prava vezana uz život, brak i obitelj, i to na temeljima programa Teen STAR za koji su upravo oni ovlašteni.