SAVJET JEDNE SPLIĆANKE

Ne trošite novac na pristojbe uzalud

30.05.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Mnogi, pogotovo budući studenti koji se pri upisu na fakultete prvi put susreću sa svom silom formulara, zahtjeva i ostalih čuda naše birokracije, možda ne znaju da ne moraju plaćati upravne pristojbe (takse)ni za jedan dokument ako od područne Porezne uprave dobiju potvrdu da ne primaju dohodak i ne posjeduju neku značajnu imovinu (nekretninu, automobil, plovilo ili štednju)

Tu je informaciju, srećom, znala Marija Kovačević, koja se javila Slobodnoj Dalmaciji da bi iznijela svoje neugodno iskustvo s jednim državnim službenikom te kako bi, s druge strane, pomogla ostalima da ne plaćaju ono što ne moraju.
'Ja sam, srećom, znala za tu činjenicu i svoju sam 18-godišnju kćer, koja se ove godine upisuje na fakultet i treba joj, među ostalim, domovnica i rodni list koji nisu stariji od šest mjeseci, poslala na Poreznu upravu, gdje je dobila potvrdu da ne prima dohodak, upravo u svrhu oslobađanja od plaćanja upravne pristojbe, koja bi u ovom slučaju za izdavanje domovnice iznosila 20 kuna.

Mala je s tom potvrdom došla u Ured državne uprave, gdje joj je službenik (podaci poznati redakciji Slobodne Dalmacije) rekao da kod njega to ne vrijedi. Nakon toga se vratila u Poreznu upravu gdje joj je službenica ponovila da joj tu potvrdu moraju priznati.

Došla je ponovo u Ured i gospodin joj ni dalje nije htio priznati potvrdu, sve dok nije pozvala zamjenicu predstojnice Ureda državne uprave Erminije Šuprahe, koja je na kraju umolila svog zaposlenika da napokon izda tu domovnicu', ogorčena je bila naša sugovornica.

Ipak, temeljno pravno pravilo kaže da nepoznavanje pravnih propisa ne oslobađa stranku. Ako osoba naknadno dozna da je platila taksu koju nije trebala, prema odredbama Zakona može tražiti njezin povrat, a taj zahtjev rješava tijelo za čiji je rad plaćena pristojba.

Dijana Jakšić, voditeljica Odjela upravnih poslova u PU splitsko-dalmatinskoj, kaže da se na šalterima policije dokaz od Porezne uprave kojim se stranka oslobađa plaćanja pristojbe uredno priznaje, a tako bi trebalo biti svuda, s obzirom da Zakon o upravnim pristojbama to i nalaže.