OSTOJIĆ O SVOM RATNOM PUTU

'U rat sam krenuo s winchesterkom starog partizana'

19.12.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od danas je dostupan javnosti na internetskoj adresi https://registar.branitelji.hr, a ministar branitelja Predrag Matić je na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske

U nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnika Drage Lovrića, prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ministara rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, Miranda Mrsića i Željka Jovanovića, te predstavnika braniteljskih udruga, vlastite ratne puteve predstavili su ministri Matić, ministar obrane Ante Kotromanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

'Moj ratni put je upravo objavljen, iznimno sam ponosan na njega, nikad nije bio ni tajna. Povezan je uz brojku devet. Devet godina sam služio hrvatskoj vojsci, na Trpinjskoj cesti sam uništio devet oklopnjaka, vjerojatno sam zbog toga bio devet mjeseci u logoru, ali sam vjerojatno zato dobio i devet odlikovanja od Republike Hrvatske', poručio je ministar Matić.

Od trojice ministara koji su predstavili svoj ratni put, onaj Ranka Ostojića bio je najkraći. U postrojbama HV-a proveo je 299 dana, od 30. lipnja 1991. do 23 travnja 1992.

'Krenuo sam s winchesterkom i 31 metkom koje mi je dao jedan stari partizan. Iz vojske me je izbacilo jer sam rekao da na terenu nema dovoljno oružja, dok se neki po Splitu prošetavaju u novim uniformama', kazao je Ostojić

Kotromanović je u postrojbama proveo 1986 dana (23. siječanj 1991. do 30. lipanj 1996.), od toga je proveo 132 dana u neborbenom sektoru.

'Ako će me netko tužiti zbog toga što sam se borio na častan način za svoju državu, ja ću zbog toga biti ponosan', kazao je Kotromanović.

Ministar Kotromanović je kazao da su njegov ratni put obilježili Markač i Gotovina. 'Nismo bili niti barbari ni Huni, nego su vojnički radili posao', zaključio je.

Ministar branitelja Fred Matić prema podacima iz Registra u vojnim postrojbama proveo je 1843 dana, od sredine lipnja 1991. do kraja lipnja 1996., od čega ima 716 u neborbenom sektoru.

Da je registar manjkav potvrđuje i činjenica da sam ratni put ministra Matića nije točan. Kako je sam priznao u vojnim postrojbama našao se početkom rujna 1991. godine zbog čega će se popis morati permanentno revidirati.

'Ministarstvo branitelja nije to koje će provjeravati ima li u registru lažnih branitelja. Za to su nadležne druge državne institucije i kad one obave svoj posao na nama je da podatke revidiramo i ako je potrebno i nekog iz registra izbrišemo. Sve podatke prikupili smo uz pomoć Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova', kazao je Matić.

Na pitanje zašto je u uvodnom govoru zahvalio Tomislavu Merčepu kojemu se sudi za ratne zločine nad srpskim civilima, Matić je kazao kako ne misli komentirati sudski proces koji je u tijeku, ali da nema ništa sporno u periodu kada je Merčep njemu bio zapovjednik. Naime, Matić je u uvodnom obraćanju osim Merčepu zahvalio je svim kolegama braniteljima posebno zapovjednicima obrane Vukovara, Blagi Zadri, Jastrebima…

Objavom registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama.


Podsjetimo, Sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je popis hrvatskih branitelja iz Registra učinio javno dostupnim. Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 je bio protiv, a tri suzdržana.

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.