TAJNA TOPNIČKIH DNEVNIKA

Šimonović: Hrvatska ne smije biti talac Haškog suda

29.05.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Vlada će uskoro podnijeti zahtjev Haškom sudu da odgovori ispunjava li Hrvatska svoje obveze vezane uz dostavu traženih dokumenata, najavio je u petak ministar pravosuđa Ivan Šimonović na izvanrednoj konfereniji za novinare u Zagrebu, sazvanoj nakon medijskih napisa da je dio topničkih dnevnika iz Oluje otuđio general Ante Gotovina, optužen u Haagu za zločine počinjene u Oluji

Šimonović nije želio komentirati te tvrdnje, ali ni sadržaj tajnog izvješća Ministarstva pravosuđa koje su mediji naveli kao izvor spornih navoda. Ustvrdio je tek da u tajnom izvješću, koje je na 527 stranica 29. travnja ove godine poslano Haškom sudu, ne stoji citat koji su mediji naveli kao dio izvješća, a po kojem je general Gotovina 2000. i 2001, u vrijeme kad je bio glavni inspektor HV-a, otuđio dio dokumentacije.

Kometirajući navodno nezadovoljstvo glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza činjenicom da nije dostavljeno sve što je tražio, ali i prijetnje iz Europe blokiranjem pregovora u poglavlju pravosuđa i ljudskih prava, Šimonović je kazao da Hrvatska ne smije biti ničiji talac u vezi s pristupom Europskoj uniji.

'Nijedna osoba koja je otuđila dokumente, ali ni tužitelj Brammertz, od Hrvatske ne smije raditi taoca, pa ćemo stoga od haškog Raspravnog vijeća tražiti odluku o tome ispunjava li Hrvatska svoje obaveze prema sudu', kazao je Šimonović. Dodao je da je tužiteljevo nezadovoljstvo razumljivo 'u skladu s njegovom ulogom', ali da to ne odgovora onome što od Hrvatske traži Raspravno vijeće.

Ako neke od traženih dokumenata ne možemo dostaviti iz bilo kojeg razloga, Raspravno vijeće od Hrvatske traži rekonstrukciju lanca posjedovanja te obrazloženje što se s njima dogodilo, kazao je Šimonović.

Ministrica Kosor kazala je da su u izvješću navedena otkrića tzv. administrativne istrage u vezi s traženim dokumentima. 'Utvrđeno je da je dio dokumenata pronađen i dostavljen Haagu, da dio nikada nije postojao, dok dio dokumenata ne možemo pronaći, odnosno imamo saznanja da su uništeni', kazala je Kosor. Ponovila je da Vlada nema nikakvih razloga bilo što opstruirati ili tajiti te da je zainteresirana za sve dokumente 'koji su u konačnici vlasništvo Republike Hrvatske'.