ZADARSKA LIGA PROTIV RAKA

Traže zabranu pušenja u automobilima

29.05.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Zadarska Liga protiv raka pokrenula je inicijativu koja predstavlja novi atak na pušače: traže zabranu pušenja u osobnim automobilima

Prema prijedlogu koji su uputili ostalim Ligama protiv raka u Hrvatskoj, gdje traže njihovu potporu za zajednički nastup prema zakonodavnoj komisiji Hrvatskog sabora, traži se da se pušenje cigareta za vrijeme vožnje proglasi prekršajem i unese u Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

'Ako vozač puši, to znači da mu obje ruke nisu na volanu i da nije koncentriran na vožnju. Pušenjem u automobilu za vrijeme vožnje smanjuje se mogućnost reagiranja i sigurnosti upravljanja vozilom. Ako je razgovaranje na mobitel zabranjeno, tražimo i da se pušenje u automobilu zabrani iz istog razloga', obrazlaže zahtjev tajnik zadarske Lige protiv raka Vladislav Tomčuk.

I njemu se, dok je bio pušač, više puta dogodilo da mu za vrijeme vožnje padne žar cigarete. 'Samo puka sreća ili Božja providnost su me nekoliko puta spasili od teške nesreće kojoj bi uzrok bila cigareta. A takve situacije događaju se mnogim vozačima svakodnevno i pravi su izvor opasnosti na cesti, kojim ne ugrožavate samo sebe, nego i druge sudionike u prometu', objašnjava Tomčuk za Jutarnji list.

Duhan se ubraja u sredstva ovisnosti. Ako su alkohol i droga zabranjeni za vrijeme vožnje, onda istu stvar treba učiniti s pušenjem. To policija nikad ne provjerava nakon prometnih nesreća, a trebala bi', kaže Tomčuk.

Očekuje se da bi svoju podršku ovoj ideji trebalo dati svih 40 podružnica u cijeloj Hrvatskoj. No najbitnija će biti reakcija Lige protiv raka u Gospiću, kojoj je na čelu ministar Milinović.