KUD CRKVA OKOM, TUD SABOR SKOKOM

Petir na prijedlog biskupa izabrana u Odbor za ljudska prava!

14.12.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Prijedlog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da se kao vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere Marijana Petir potvrđen je danas i na plenarnoj sjednici. Za imenovanje Marijane Petir, zastupnice Roma u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nure Ismailovski, glavnog tajnika Saveza baptističkih crkava Željka Mraza te Ane Mandac glasalo je 89 zastupnika, 22 ih je bilo protiv, a šest suzdržanih

Među onima koji su bili protiv bio je i Goran Beus Richembergh, HNS-ov zastupnik koji je prije samog glasovanja pojasnio zašto se ne može složiti s izborom predloženih ljudi. Naime Beusa je zasmetalo to što se jedna od kandidatkinja predložila sama, pri čemu je 'zanemarena činjenica da su neki drugi kandidati imali relevantne preporuke udruga civilnog društva', ali i zato što će u tom odboru sjediti dva pripadnika iste nacionalne manjine (op.a. saborski zastupnik Veljko Kajtazi te vanjska članica Nura Ismailovski kao predstavnici romske manjine).

Međutim najviše riječi Beus je posvetio izboru Marijane Petir, iako je nije imenovao.

'Ne odričući pravo nijednoj stranci, pa ni oporbenoj, da se založi da bude izabran bilo tko, vidim problem u tome da se predlažu osobe protiv kojih javnost ustaje. Nije naš cilj da iritiramo javnost koja se bavi ljudskim i manjinskim pravima. Trebamo pomoći da taj odbor bude što kompetentniji. Ne mogu glasati za osobu koju su udruge proglasile homofobom desetljeća i ne mogu glasati za osobu koja je u Saboru kao zastupnica opstruirala povratak zemlje zemljišnim zajednicama i koja je glasala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije. Meni to savjest ne dozvoljava', kazao je Beus te zatražio da se odgodi izbor vanjskih članova Odbora za ljudska prava.

Na njegove riječi reagirao je i predsjednik HSS-a Branko Hrg

'Tu je prijedlog HBK, pustimo sada stranke. Tu nitko nije govorio o strankama, nego je to prijedlog HBK', kazao je Hrg.

Međutim repliku je imao i Beus. 'Cijenim vaš pokušaj da se prebaci odgovornost na drugoga, ali odgovornost za ono što radimo snosimo mi, a ne HBK. Naša je odgovornost imenovanja', odgovorio mu je Beus.

Iako je Beus u pravu kada govori da Sabor može odbiti prijedlog HBK, to se u povijesti saborovanja vjerojatno nikada nije dogodilo. Naime sukladno saborskom poslovniku, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mogu se imenovati četiri vanjska člana, i to: dva predstavnika vjerskih zajednica (jedan predstavnik Katoličke crkve i jedan predstavnik svih drugih vjerskih zajednica) te dva predstavnika udruga za zaštitu ljudskih prava.

S obzirom da je Petir predložila HBK kao predstavnica Katoličke crkve, većina zastupnika nije htjela osporavati takav izbor Katoličke crkve, nego je prihvaćena bez velikog pogovora.

Naime prilikom glasovanja većina je ipak glasala za Petir, no dio HNS-ovih zastupnika, manjinskih zastupnika, laburisti te poneki SDP-ovac bili su protiv ili suzdržani.