NOVI UDARAC IZ BRUXELLESA

Pregovori s EU obustavljeni do presude Gotovini

29.05.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Zbog topničkih dnevnika pregovori Hrvatske s EU mogli bi biti blokirani sve do presude trojici hrvatskih generala, jer je u postupku za zločine počinjene prije i nakon Oluje ostavljena mogućnost da topnički dnevnici budu uvedeni kao dokaz i nakon što je tužiteljstvo zaključilo svoj slučaj. To je Novom listu potvrdio sugovornik iz Vlade

ZAGREB - Zbog te mogućnosti, ali i zbog činjenice da glavni haški tužitelj Serge Brammertz ne može objektivno sagledati suradnju Hrvatske jer je procesno zainteresiran, organiziran je u srijedu i briefing veleposlanika zemalja članica EU u Zagrebu. Diplomatima je hrvatska strana objasnila kako je reforma pravosuđa počela zaostajati upravo zbog blokade, odnosno zato što provoditelji reforme ne mogu biti ni informirani što i kako još treba popraviti. Ipak, u diplomatskim krugovima zemalja članica nisu pretjerano impresionirani takvom argumentacijom i tvrde da Hrvatska, bez obzira na okolnosti, ne bi smjela izgubiti zamah u reformama, piše Novi list.

Zemlje koje stopiraju otvaranje pregovora s Hrvatskom u poglavlju pravosuđa – a za koje pojedini diplomati kažu da 'imaju jak stav koji neće tako lako promijeniti' – pozivaju se na stajalište Brammertza, za kojeg je Hrvatska europskim diplomatima plastično prezentirala njegov sukob interesa. Naime, topnički dnevnici od važnosti su tužiteljstvu sve dok ih mogu uvesti kao dokaz u procesu protiv Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka. Premda su tužitelji zaključili svoj slučaj, sudsko vijeće ostavilo je mogućnost da dnevnici budu i naknadno uvedeni u dokazni postupak.

Kao dobar tužitelj, Brammertz će biti zadovoljan jedino ako dobije dokumente. U protivnom, jednostavnije mu je okriviti RH za nepotpunu suradnju, nego objektivno ocijeniti napore da se administrativnom istragom utvrdi sudbina nestale dokumentacije, odnosno njeni posljednji zakoniti posjednici. Nastavkom pritiska i davanjem loših ocjena suradnji Hrvatske, Brammertz se, ako ništa drugo, može nadati da će jednom u budućnosti dobiti još koji od preostala sporna 23 dokumenta.

Takva pozicija glavnog haškog tužitelja, prezentirana je u srijedu veleposlanicima članica EU, kao i spremnost Hrvatske da prihvati bilo kakvu ocjenu suradnje koju bi dao sam sud. Kako doznaje Novi list, pojedini veleposlanici izrazili su zadovoljstvo što su dobili priliku čuti i drugu stranu, a ne samo stajalište Haškog tužiteljstva.

No, neslužbeno se može čuti i da je diplomatski zbor stekao dojam da se stajališta hrvatske Vlade i Tužiteljstva nisu nimalo približila posljednjih mjeseci. Jedan od naših sugovornika iz diplomatskih krugova ocijenio je čak da je Brammertz iz Hrvatske otišao nezadovoljan jer je 'dobio gotovo iste odgovore kao prošli put'.

Koliko će, pak, briefing doista pomoći promjeni mišljenja pojedinih europskih zemalja koje stopiraju otvaranje pregovora u poglavlju pravosuđa, tek će se vidjeti. Kako sad stvari stoje, prvostupanjska presuda protiv trojice generala mogla bi biti donesena krajem ove ili početkom iduće godine. A moguće je da neizvjesnost oko topničkih dnevnika potraje sve do pravomoćnosti presude, dakle možda i do 2012. godine.