STRUČNJACI IZ REGIJE

'Ombla je izvediva i prihvatljiva'

13.12.2012 u 22:04

Bionic
Reading

Na Sveučilištu u Dubrovniku danas su predstavljeni zaključci stručnog savjetodavnog tijela za projekt Hidroelektrana Ombla po kojima je projekt izgradnje HE Ombla prihvatljiv i izvediv

Riječ je o stručnjacima iz geologije, hidrogeologije, geotehnike, seizmologije i građevinarstva iz Makedonije, Slovenije, BiH i Hrvatske.

Prof dr. Tatjana Vlahović s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije splitskog Sveučilišta kazala je kako razrađena projektna rješenja pojedinih objekata potvrđuju da je ideja izgradnje HE Ombla tehnički ostvariva. Kako je rekla uz upotrebu suvremene tehnike izvođenja moguće je odbaciti i najmanju sumnju u svezi s izvedivošću zatvaranja aktivnih ili danas neaktivnih podzemnih krških kanala, a što je dosad bio najveći izvedbeni izazov samog projekta.

'Osim problema koji su posljedica visoke seizmičke aktivnosti dubrovačkog područja, projekt HE Ombla je vrlo korektno i stručno napravljen i smatramo da bi se trebalo pristupiti njegovoj realizaciji bez opasnosti po sigurnost objekata i ljudi', kazala je Vlahović i dodala kako je HE Ombla s inženjerskog stajališta zanimljiv i inovativan projekt koji će rezultirati proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora i poboljšanjem vodoopskrbe Dubrovnika i okolnog područja.

O hidrogeološkim značajkama govorio je prof. dr. Darko Mayer s Rudarsko-geološkog naftnog fakulteta u Zagrebu, a o seizmotektonskim značajkama prof. dr. Eduard Prelogović s istog fakulteta. O istome su govorili i dr. Dušan Aleksovski sa Sveučilišta u Skopju, a Zdenko Josipović iz Ljubljane naglasio je da je projekt tehnički izvediv i nema nikakve opasnosti za ljude i objekte.

Nakon prezentacije slijedila su brojna pitanja aktivista ekoloških udruga iz Dubrovnika te stanovnika Rijeke dubrovačke koji su u većini bili protiv toga projekta između ostalog izražavajući nezadovoljstvo studijom utjecaja na okoliš te bojazni da bi uslijed mogućeg potresa moglo biti velikih problema s tim projektom.