HND TRAŽI HITNU ISTRAGU AFERE

Pratili su novinare dok su drugi policajci pomagali kriminalcima

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka oštro je osudio i zatražio istragu tajnog praćenja novinara koje je navodno naložio bivši ravnatelj policije Oliver Grbić u drugoj polovici prošle godine. Jedan od prisluškivanih, Mladen Pleše, istaknuo je kako nije iznenađen viješću o praćenju 'jer je bila riječ o politiziranoj HDZ-ovoj policiji'

'Kao da smo se vratili u devedesete godine kada je, kao što znamo, više od 100 novinara bilo prisluškivano i praćeno', rekao je Duka, dodavši da će HND tražiti kažnjavanje svih odgovornih ako se pokaže da je ovaj slučaj točan.

Grbić: Policija je samo radila svoj posao

U izjavi za Index.hr prozvani Oliver Grbić je demantirao da je potpisao ikakav nalog o uhođenju državnog odvjetnika i novinara. No priznao je da je policija u to vrijeme provodila mjere kako bi utvrdila tko medijima odaje podatke iz tajnih istraga. 'U šest mjeseci istrage u cijelosti je iscurilo 20 uskočkih iskaza, što je bilo evidentno kršenje zakona. Moram napomenuti da niti jedan od tih iskaza nije bio u posjedu policije. Priče o tome da je policija namjeravala privoditi novinare su glupost', ustvrdio za Index Grbić. Istaknuvši da je policija samo radila svoj posao – ma što to značilo – dodali bismo.

'To ne smije ostati nekažnjeno. Prije svega treba ispitati i kazniti sve krivce za to što se dogodilo', istaknuo je Duka te dodao da bi trebalo raditi i na sprečavanju da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju u budućnosti.

'Mislim da preventivno treba gledati da se izmijeni Zakon o policiji i policijskom postupanju, da ne bude bilo moguće pratiti i prisluškivati novinare bez sudskog naloga', smatra predsjednik HND-a. 'Po svemu se čini, ako je cijela ta priča takva kakva je izašla u javnost, da je policija i cijeli taj obavještajni aparat bio politički instrumentaliziran u predizbornoj kampanji prošle godine. Novinari su tu stradali kao žrtve', rekao je Duka i dodao kako se u demokratskoj zemlji ne smije dopustiti da se prisluškuju novinari.

'Ovo je njihov posao i zbog toga ne smiju biti žrtve', rekao je Duka.

Čelni čovjek HND-a ističe kako je cijeli slučaj pogrešno postavljen. Umjesto da policija istražuje odakle cure informacije, oni prate novinare.

'Sigurno da, ako oni žele da vide tko šalje u javnost neke informacije iz istraga, onda ima drugih načina da se to istraži. To nikakve veze nema s novinarima', rekao je Duka, a problem vidi na drugoj adresi.

'Nije problem niti odavanje tajni novinarima koji onda to objavljuju. Kao što smo vidjeli, puno je veći problem kada iz policijskog aparata idu informacije kriminalcima', ističe Duka.

Predsjednik HND-a još jednom je ovaj slučaj usporedio s devedesetim godinama kada je prisluškivanje i praćenje novinara bilo prisutno u velikoj mjeri.

'Nažalost, represivna i totalitarna politika uvijek ima iste alate da radi za svoj interes, a protiv interesa javnosti. To se u ovom slučaju vidi', zaključio je Duka, dodavši kako će o cijelom slučaju biti obaviještene međunarodne strukovne, ali i druge organizacije.

'Nisam iznenađen viješću da su nas pratili s obzirom da je riječ o politiziranoj HDZ-ovskoj policiji koja je istog mentalnog sklopa kao i policija i tajne službe u vrijeme Tuđmana i Pašalića', napisao je na portalu Jutarnji.hr glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše.
Istaknuo je kako je najopasnije to što su pratili glavnog državnog odvjetnika i time pokazali da su u stanju zlouporabiti zakonske i ustavne ovlasti.

'Činjenica da su neke informacije do kojih su došli tajnim praćenjem kasnije frizirali i prepravljali i koristili za političke obračune. Novinari Jutarnjeg profesionalno su radili svoj posao, nisu kršili zakone, zato nije bilo nikakvog opravdanja da ih se prati i prisluškuje. Cijela operacija imala je posve druge ciljeve, nema nikakve veze s navodnim pokušajem da se utvrdi tko su izvori informacija novinarima', zaključio je Pleše.