DAN ORUŽANIH SNAGA

Mesić: Treba postići transparentnost u nabavama

28.05.2009 u 22:38

Bionic
Reading

Pozdravom Domovini i prijavkom general pukovnika Mladena Kruljca vrhovnom zapovjedniku hrvatskih Oružanih snaga Stjepanu Mesiću večeras je u Karlovcu održana središnja proslava Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske kojoj je nazočio državni i vojni vrh te visoki uzvanici iz vojno-diplomatskog zbora sedam država članica NATO-a

KARLOVAC - U govoru pred simbolično postrojenih 18 postrojba, u povodu 18. obljetnice osnutka Hrvatske vojske, predsjednik Stjepan Mesić čestitao je svima Dan Oružanih snaga. Rekao je da su one primjer uspješne vojske koja je u ratu obranila i oslobodila svoj teritorij, a kao mirnodopska se preobrazila u snagu očuvanja mira u svijetu. To nije bilo lako jer, kako je napomenuo, bilo je potrebno vojsku depolitizirati te razviti transparentnost i punu profesionalnost.

Činjenica da je Hrvatska u travnju primljena u NATO, kako je rekao, pokazuje da su ti reformski procesi bili uspješni, ali ih ne treba smatrati završenim. Primjerice, još treba postići transparentnost u raznim nabavama, dodao je i ustvrdio da oružanim snagama daljnjom modernizacijom društvo mora omogućiti da izvršavaju ustavnu zadaće državne obrane, ali i gradnju mira u svijetu.

Premijer Ivo Sanader čestitao je svim bivšim i današnjim pripadnicima Hrvatske vojske pobjede u ratu i transformacije u miru. Rekao je da NATO nije samo vojnoobrambena organizacija nego i savez najrazvijenijih zapadnih zemalja koje njeguju vrijednosti slobode, mira, demokracije, vladavine prava, ljudskih prava i socijalno-tržišnog gospodarstva, a to su ujedno i vrijednosti Europske unije.

Vojnik u novoj uniformi s puškom VHS

"Kao što smo ušli u NATO ući ćemo i u EU i to prihvaćanjem međunarodnog prava i europskih vrijednosti, a ne davanjem teritorijalnih koncesija", rekao je Sanader.

Kazavši da je najnovija potpora svjetskoga financijskog tržišta Hrvatskoj potvrda da Hrvatska ide u dobru smjeru unatoč globalnim izazovima koji nisu maleni.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je da su hrvatske Oružane snage ponos naše države, za što su najzaslužniji upravo pripadnici Zbora narodne garde koji su na današnji dan 1991. bili na svečanoj smotri na stadionu NK "Zagreba" u Kranjčevićevoj ulici.

Posebno je istaknuo ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana te ustvrdio da su zajedno hrabrošću i požrtvovnošću braniteljske postrojbe postale osloboditeljska vojska i tako zadužile i nas i buduća pokoljenja.

Govoreći o daljnjem napretku, školovanju i profesionalizaciji vojske, Bebić je kazao da upravo ulazak Hrvatske u NATO pokazuje da su oružane snage dosegnule razinu sukladnosti s tim savezom.

Visoki uzvanici i nekoliko tisuća građana nazočili su besprijekorno izvedenu letačkom programu Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, posebno Akro grupe "Krila Oluje".

Vrlo zanimljive bile su situacijske vježbe napada na štićenu kolonu satnije specijalne vojne policije i satnije za zaštitu VIP, zatim vježba borbenog traganja i spašavanja bojne za specijalna djelovanja te prikaz voda borbenih oklopnih vozila "Patria".

Nakon padobranskih skokova gosti i građani mogli su se osvježiti napitcima i pojesti vojnički grah.