PORODILJNI OPĆENITO DULJI

Izjednačava se roditeljski i posvojiteljski dopust

12.12.2012 u 18:27

Bionic
Reading

Vlada je usvojila i u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim je, osim usklađivanja zakona s europskom direktivom, reguliran i tzv. neprenosivi dio za roditeljski dopust. Ključna je novost produljenje minimalnog trajanja roditeljskog dopusta s tri na četiri mjeseca za svakog od zaposlenih i samozaposlenih roditelja

Umjesto formule 3+3, uvode se po četiri mjeseca za svakog od zaposlenih i samozaposlenih roditelja, no i onemogućava se prijenos dva od četiri mjeseca roditeljskog dopusta na drugog roditelja. Najčešće se događalo da se to prenosi na majku djeteta, pa je ovim rješenjem stvoren okvir da se potaknu očevi da, sukladno svojim radnim obvezama, ipak poklone jedan dio vremena i obitelji.

Po prijedlogu, roditelji nakon prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta mogu podijeliti roditeljski dopust - četiri plus četiri. Ako jedan od roditelja prebacuje svoj roditeljski dopust moći će prebaciti samo dva mjeseca. Odnosno, ako roditelji žele sveukupno iskoristiti 14 mjeseci roditeljskog dopusta, najmanje dva mjeseca morat će koristiti očevi, koji su dosad u najčešćem slučaju prebacivali svoj roditeljski dopust na majku.

'Promijenili smo taj dio da bi to vrijeme mogli koristiti očevi kako bi malo više bili s djecom i dodatno sudjelovali u njihovu odgoju i odrastanju. Izmjenama zakona i ona dva sporna mjeseca nisu prenosiva na drugog roditelja', pojasnila je potpredsjednica Vlade, ujedno ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić

Dodala je i da se zakonskim izmjenama 'ujednačilo i pravo posvojiteljskog i roditeljskog dopusta pa će ista prava dobiti i posvojitelji, bez obzira na dob posvojenog djeteta'. Time su se, smatra ministrica, stekli uvjeti za poticanje posvojenja djece, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju.

Najavljeno je i da se iznos sredstava za naknade za vrijeme korištenja prava na rodiljne i roditeljske potpore neće mijenjati, odnosno da se 'ostalo na istim sredstvima' kad su financije u pitanju.