PRORAČUN MANJI ZA 40 MILIJUNA...

Sabo: Prava branitelja neće biti smanjena

14.12.2012 u 17:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Željko Sabo i njegov član Damir Rimac poručili su na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima pod nazivom 'Hrvatski branitelji u okviru proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu' kako prava branitelja ni u kojem obliku neće biti smanjena bez obzira na to što je dio državnog proračuna za iduću godinu namijenjen Ministarstvu branitelja manji za oko 40 milijuna kuna

'Izdvajanja za neke stavke u proračunu su smanjena, za neke su ostala ista, a za neke su povećana', rekao je Željko Sabo i dodao kako u proračunu za 2013. prioritet imaju izdvajanja namijenjena socijalizaciji branitelja, njihovu zapošljavanju te očuvanju digniteta Domovinskog rata.

'Bit ćemo uporni i inzistirat ćemo na tome da oni koji ne poštuju zakonsku odredbu po kojoj hrvatski branitelj ima pravo prednosti u zapošljavanju odgovaraju za nepoštovanje zakona, što je dosad bio rijedak slučaj. Natječaji su znali biti poništavani, ali, u pravilu, oni koji su ih provodili ne poštujući zakon nisu bili sankcionirani', upozorio je.

Sabo je rekao i kako je za nešto više od dva milijuna kuna smanjena proračunska stavka namijenjena dotacijama braniteljskim udrugama. Istaknuo je kako su mnoge braniteljske i stradalničke udruge na razini Hrvatske znale dobivati znatan novac za programe u kojima su Vukovar i stradanje toga grada u obrani Hrvatske zauzimali središnje mjesto, a Vukovarci od tog novca, ustvrdio je, nisu osjetili nikakav pozitivan učinak niti imaju informaciju na što je on potrošen.

Kad je riječ o objavljivanju registra branitelja, ustvrdio je kako njegovo objavljivanje nema 'isključivi cilj potragu za lažnim braniteljima', kao što se dobiva dojam u javnosti, nego učvrstiti ponos i dostojanstvo svima onima koji su 1991. hrabro stali u obranu Hrvatske.

'Kao vukovarski branitelj, ja se nemam čega stidjeti niti bojati. Želim da se moje ime objavi u registru jer sam ponosan što sam sudjelovao u obrani domovine, a drugo me ne zanima. Ne želim se skrivati kao da sam učinio nešto loše, a nisam', poručio je.

Član tog odbora Damir Rimac govorio je o povećanju od 600.000 kuna za potrebe obilježavanja mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata te je istaknuo kako su dosad u Hrvatskoj otkrivene i evidentirane 144 masovne grobnice, od kojih je 101 obilježena postavljanjem 59 spomen-obilježja, pri čemu je podsjetio kako se dvije ili više masovnih grobnica u blizini obilježavaju jednim spomen-obilježjem.

'Namjera je Ministarstva na mjestima masovnih grobnica na godinu postaviti najmanje tri spomen-obilježja', rekao je Rimac i ocijenio da je bitno povećati stavku namijenjenu rehabilitaciji hrvatskih ratnih vojnih invalida u zdravstvenim lječilištima, za što će u proračunu sljedeće godine biti izdvojeno 700.000 kuna, to jest gotovo 50 posto više nego ove godine.