PROSVJEDNA AKCIJA

'Nepomireni' slagali igračke i prolijevali bojice

05.12.2012 u 22:43

Bionic
Reading

U 25 hrvatskih gradova organizira se prosvjed neformalne inicijative mladih Nepomireni koja traži alternativu zdravstvenom odgoju u školama

Ana Marčinko, koordinatorica Nepomirenih za Split je izjavila da crvena mrlja predstavlja zdravstveni odgoj koji je, prema njezinu mišljenju, nasilno i perverzno uveden u škole.

'Ne protivimo se uvođenju zdravstvenog odgoja, ali se protivimo ovakvom uvođenju ovakvog zdravstvenog odgoja. Osim što se krše ustavna prava roditelja na slobodan odgoj, krše se i brojne konvencije', izjavila je Marčinko.

Prosvjednici su na Rivu položili uglavnom plišane igračke koje će prikupljati do danas u 18 sati i sutra ih planiraju za blagdan svetog Nikole pokloniti vrtićima te domovima za nezbrinutu djecu i siromašnim obiteljima.

Na prosvjedu je u Splitu bilo tek nekoliko desetaka mlađih građana Splita i njihova akcija nije pobudila veći interes sugrađana. Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.

Organizatori zagrebačkog prosvjeda tvrde kako se na Markovu trgu okupilo 100-tinjak prosvjednika. Navodno ne puštaju u svoje redove nikoga od građana tko nije ponio igračku poručujući kako su 'igračke u ovom prosvjedu glavne'.

Inicijativa Nepomireni priopćila je nakon okončanja prosvjeda kako se 'u 25 gradova u Hrvatskoj okupilo više tisuća građana koji podupiru njihov zahtjev za pravom na izbor zdravstvenog odgoja'.

'U Zagrebu je prikupljeno više od 1.000 igračaka koje će biti donirane domovima za djecu na zagrebačkom području, a u Splitu je prikupljeno više od 300 igračaka koje će sutra razveseliti djecu u domovima Splita i okolice', priopćeno je.

Kurikulum zdravstvenog odgoja izradila je Agencija za odgoj i obrazovanje uz pomoć 14 stručnjaka, a njezin ravnatelj Vinko Filipović tvrdi kako se njime ne zagovara homoseksualna orijentacija.

'Ne zagovara se ni promiskuitetno ponašanje, ne propagira se pornografija, a još manje oduzima djetinjstvo kako oni to danas, kao što sam čuo, tvrde', rekao je Filipović za Media servis.

Dodaje da je program napravljen na stručnim i znanstvenim spoznajama, a u njemu nema ni ideoloških, ni svjetonazorskih obilježja.