POSLOVNE VEZE U OSIJEKU

Matković je sredio poslove bratu, a Bubalo prijatelju

28.05.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i kandidat za gradonačelnika Osijeka, omogućio je da tvrtka Laurus, njegovog prijatelja i stranačkog kolege Dražena Tomića, radi značajne poslove s Osječko-baranjskom županijom i njenim tvrtkama

Istodobno, Bubalov koalicijski partner i dogradonačelnik Osijeka, Gordan Matković, namještao je poslove bratu Zvonku, vlasniku trgovačkog obrta M.G.M, u gradskim poduzećima Unikom i Ukop, piše Jutarnji list

Bubalo je omogućio tvrtki Laurus velike, milijunske poslove sa Županijom i njenim tvrtkama na održavanju i nabavci informatičkih uređaja, mada je Županija, upravo zbog tih poslova, osnovala vlastiti Zavod za informatiku Osijek (ZIO) i u njega uložila značajni proračunski novac.

Direktor Zavoda za informatiku je Dražen Tomić, ista osoba koja je krajem 2003. osnovala privatnu tvrtku Laurus. Tomić je u početku bio direktor svoje tvrtke, no kada su krenuli veliki poslovi Laurusa sa Županijom, da stvari ne bi bile previše očite, mjesto direktora i osnivača prepušta svojoj sestri Gordani Čmigović. Tomić, međutim, i dalje ostaje ravnatelj Zavoda za informatiku, a Laurus preuzima mnoge poslove zbog kojih je Županija osnovala vlastiti informatički zavod.

U četiri godine, koliko je Bubalo na čelu Osječko-baranjske županije, tvrtka Laurus naplatila je od Županije poslove vrijedne 1,16 milijuna kuna.

Otprilike isti iznos, 1,15 milijuna kuna Laurus je naplatio i županijskoj tvrtci Cesting. Nešto manje od pola milijuna kuna, Laurus je u četiri godine inkasirao i u Slobodnoj zoni Osijek, također u većinskom vlasništvu županije.

No, ravnatelj ZIO-a, Dražen Tomić, istodobno je i djelatnik Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, gdje obavlja poslove voditelja službe računalne podrške, pa je uspio da Laurus, formalno u vlasništvu njegove sestre, u razdoblju od četiri godine isporuči fakultetu robe i usluga u vrijednosti od 1,27 milijuna kuna.

Ove tvrtke nisu jedine s kojima je poslovao Laurus. Poslovni odnosi postojali su i sa županijskom tvrtkom Centar za profesionalnu rehabilitaciju, rektoratom Osječkog sveučilišta i Slavonskom televizijom. Bubalov koalicijski partner, Gordan Matković, koji će, pobijedi li Bubalo u drugom izbornom krugu, obnašati dužnost predsjednika Gradskog vijeća, namještao je poslove svom bratu Zvonku, vlasniku trgovačkog obrta M.G.M.

Dok je Matković bio dogradonačelnik, pa potom i gradonačelnik Osijeka i sjedio u nadzornim odborima, kao predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika u gradskim poduzećima Unikom i Ukop, njegov brat radio je s njima značajne poslove. Tako je, između ostalog, bio ekskluzivni dobavljač Unikoma za brezove i bambusove metle, zobi i kukuruza za potrebe ZOO-vrta u vlasništvu Unikoma.

U četiri godine tvrtka Matkovićevog brata s tim je poduzećem poslovala u iznosu od 2,882.066 kuna. Istodobno, s poduzećem Ukop, dok je Gordan Matković bio predsjednik nadzornog obora, njegov je brat, u dvije godine, napravio posla u iznosu većem od 400.000 kuna.