ZA RAZLIKU OD PREMIJERA

Mesić: Još nismo ni ušli u pravu krizu

27.05.2009 u 19:57

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je večeras kako smatra da još nismo ni ušli u pravu gospodarsku krizu komentirajući izjave premijera Ive Sanadera da se izlazak iz krize već sada nazire.

Predsjednik Mesić je večeras uoči projekcije filmova Festivala židovskog filma rekao kako ga se i sada u ocjeni krize "ušutkava kao što je to bilo i s hipotekarnim kreditima". Danas pak šute oni koji su me tada pokušavali ušutkati, rekao je.

"Još nismo ni ušli u pravu krizu", ocijenio je predsjednik komentirajući prekjučerašnju izjavu premijera da se naziru neke naznake izlaska iz krize, što je premijer ponovio i danas u Kaštelima rekavši kako se njegove ocjene temelje na procjenama Međunarodnog monetarnog fonda.

Za topničke dnevnike Mesić je rekao kako se pretpostavljalo, kad su dokumenti zatraženi, da se zna gdje su. "Nažalost danas imamo izjavu čovjeka koji kaže da je neke dokumente spalio", rekao je predsjednik.

"Ja ne znam je li zbog toga protiv nekoga pokrenut postupak, a odgovor na to trebalo bi znati državno odvjetništvo", dodao je.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je jučer u Puli kako je pozicija s otvaranjem 23. poglavlja doista teška, te da se do nekih dokumenata ne može doći jer "jednostavno nisu bili nikad načinjeni ili su pak bili načinjeni pa uništeni ili odneseni i skriveni pa su zato nama nedostupni".

Predsjednik koji je večeras u kinu Europa u sklopu Trećeg festivala židovskog filma pogledao filmove "Naruči košer" i "Himna" rekao je kako mu je drago što se Zagrepčanima pruža mogućnost da se upoznaju s dijelom židovske produkcije. Dodao je kako bi "volio da to pogledaju i počasni bleiburški vodovi i oni koji idu za njima".

Na projekciji filmova "Naruči košer" i "Himna" bili su i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Shmuel Meirom te proslavljeni oskarovac i predsjednik Festivala Branko Lustig