Hrvatska A ŠTO SLOVENIJA KAŽE

Hrvatska će biti 28. članica EU, a ne Island

Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn rekao je da Island neće preteći Hrvatsku u pristupu Europskoj uniji, koja će postati 28. članica EU-a, piše u srijedu belgijski list Le Soir i dodaje da ipak valja provjeriti dijele li ostalih 27 članica njegov entuzijazam.

Nova islandska socijaldemokratska vlada, pobjednica travanjskih izbora raspisanih prije vremena zbog financijskog sloma, proslijedila je u utorak parlamentu prijedlog za otvaranje pregovora za članstvo u EU te bi, ako ga zastupnici odobre, već u srpnju mogao biti dostavljen Bruxellesu.

"Island neće preteći Hrvatsku: ona će doista postati 28. članica, čak ako pregovori s Islandom počnu do kraja godine", prenosi belgijski list Rehnovu izjavu izrečenu nedavno u Bruxellesu.

Rehn je 15. svibnja na konferenciji u organizaciji Deutsche Bank AG rekao kako je moguće da Island započne pregovore još ove godine.

"No sasvim je jasno da će Hrvatska biti 28. država članica. Čak i uz teorijsku mogućnost da Island ubrza i da obje zemlje pristupe isti dan, Hrvatska će ipak biti ispred jer se zemlje primaju abecednim redom", rekao je tom prigodom Rehn.

Još "valja provjeriti dijele li i 27 preostalih članica Rehnov 'probalkanski' entuzijazam", dodaje belgijski dnevnik u članku koji je inače posvetio Islandu i prijedlogu za otvaranje pregovora s EU-om koji je nova vlada proslijedila parlamentu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još