NEMA PROCJEPA U KOALICIJI

Milanović: 'Ako smo pogriješili, nije oglavu, zakon se ne mora donijeti'

23.11.2012 u 20:50

Bionic
Reading

Porez na nekretnine, ali ne na nekretnine u kojima se živi, dio je predizbornog programa vladajuće koalicije, o njemu će se sljedećih nekoliko mjeseci voditi javna rasprava, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović komentirajući protivljenje Hrvatske narodne stranke uvođenju novog poreza

'Pročitao sam priopćenje HNS-a i ustvari se slažem s većinom stvari koje su unutra. Dakle o uvođenju poreza na nekretnine u kojima se stanuje, a čemu se partneri protive, mi nikada nismo razgovorali, to ne dolazi u obzir, toga nema ni u jednom prijedlogu. Također sam, ne protiv novih poreza, nego protiv novih poreznih opterećenja, ukupno gledajući', rekao je Milanović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na izvanrednom summitu EU-a o proračunu, zamoljen da komentira priopćenje HNS-a.

HNS se u petak usprotivio uvođenju novog poreza, napominjući ipak kako načelno podržavaju napor ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati načelno podržava napor ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina i u tome je na svim razinama sudjelovala i sudjelovat će, stoji u priopćenju u kojem se međutim dodaje da istovremeno, kao predsjedništvo i klub zastupnika upozoravaju kako je nužno u javnoj raspravi, koja je otvorena, i dalje zadržati stavove koje su dogovorili s koalicijskim partnerima, a posebno princip da se niti jedna nekretnina koju vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati.


Isto tako, Hrvatska danas ne treba više nijednu raspravu o poreznim opterećenjima, dok istovremeno zastupamo stav da vlada kroz konkretne i trenutačne mjere mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize, pada potrošnje i privatnih investicija. U takvim uvjetima HNS se protivi uvođenju novog poreza, navodi se u priopćenju poslanom nakon sjednice predsjedništva i kluba zastupnika HNS-a.

Milanović je rekao da se o tome porezu razgovaralo u predizbornoj kampanji i da je on dio zajedničkog predizbornog programa. 'To je dio našeg predizbornog programa. Okolnosti se mogu promijeniti, o svemu se može razgovorati. Bitno je da se u javnoj raspravi, mi smo otvorili javnu raspravu u kojoj očekujemo kritične i analitičke stavove, a ne apodiktičke i konačne, te preciznu analizu da vidimo što se time dobiva, a što gubi, da li to ruši povjerenje ulagača u Hrvatsku ili to s tim nema nikakve veze. Sve su to stvari u kojima želimo nekoliko mjeseci razgovarati u javnosti, ali ne putem priopćenja, nego na vladi, u raznim koordinacijama vlade, na stručnim skupovima, u Saboru. Potpuno sam otvoren za sve primjedbe, da se ukaže što u takvom prijedlogu ne valja, ako ne valja, ako smo pogriješili, nije oglavu, zakon se ne mora donijeti', rekao je Milanović.

Upitan može li se priopćenje HNS-a tumačiti kao znak procjepa u koaliciji, Milanović je rekao da 'SDP nema problema sa sobom, a da druge stranke ne može komentirati'. 'Mogu samo reći da je što je bilo u našem zajedničkom programu, a ne mogu reći što smo razgovarali na užem kabinetu dok ne porazgovaram sa svojim partnerima u Zagrebu... Možda smo pogriješili, ali činjenica je da je to bilo u našem predizbornom programu, činjenica je da nikada nije bilo govora da bi se plaćao porez na nekretnine u kojima se živi. Činjenica je da je taj porez vrlo precizno i selektivno razrađen, što ne znači da nema grešaka u njemu', rekao je Milanović.

'Činjenica je također da taj porez ima cijela EU, da je to uvođenje reda, da je njegova namjena suzbijanje sive ekonomije, da se ljude uvede u porezni sustav. Činjenica je da on ne bi smio, a po meni ni ne povećava ukupna porezna opterećenja. Dakle, reći da si protiv novih poreza je u redu, međutim, neki porezi su ukinuti, smanjen je cijeli niz doprinosa koji opterećuju cijenu rada, a to ukazaje da smo moderna administracija. Nije bit u tome jesu li to novi ili stari porezi, nego koliko je ukupno porezno opterećenje i još bitnije, kako je ono raspoređeno. To je tema za raspravu, ja ovdje iznosim argumente i određene rezerve, koje osobno imam prema tom zakonu, ali i potrebu da budemo moderna i uređena država, a ne hajdučija', rekao je on.

Istaknuo je da nije 'nezadovoljan' priopćenjem HNS-a. 'Nisam nezadovoljan, ja sam za uvijek za razgovor, vidite to u Saboru, koji će sve više biti nalik na zapadnoeuropske parlamente, a sve manje nalik na kozačku skupštinu', rekao je.