PROPAST NA PERIFERIJI SPLITA

Tko će na kraju platiti porez za vojarnu Dračevac

26.11.2012 u 07:09

Bionic
Reading

Nakon lokalnih izbora iduće godine u svibnju, tko god bude novi gradonačelnik Splita, morat će se suočiti velikim problemima koje će mu ostaviti prethodne garniture vlasti u nasljeđe. Jedan od većih, ako ne i najveći će biti problem nekadašnje vojarne Dračevac koju je Vlada RH darovala Gradu Splitu 17. siječnja 2009. godine

Navođenje točnog datuma realizacije te transakcije nije bez razloga jer je jedan od uvjeta bio da se navedeni prostor ukupne procijenjene vrijednosti od 267 milijuna kuna mora privesti svrsi u roku od pet godina od donošenja Urbanističkog plana uređenja zone Dračevac. Taj plan je donesen na sjednici Gradskog vijeća Splita 14. travnja. 2009. godine i od tada zapravo počinje odbrojavanje.

U međuvremenu, u posljednjih skoro četiri godine od darovanja, u zoni Dračevac nije urađeno apsolutno ništa, osim što se nastavilo sustavno čerupanje bivšeg vojnog kompleksa. Prije godinu dana smo na portalu već informirali od krađi svih šahtova, željeznih dijelova, okvira vrata, prozora i svega što se moglo odvući, ukrasti i preprodati.

Između ostalog, u rujnu 2011. godine je ukinuta i gradska agencija Adriatic Bussines Center, osnovana još u ožujku 2006. godine s primarnom zadaćom upravljanja gradskim projektom Dračevac. Adriatic Bussines Center je bio zamišljen kao poslovna zona koja bi se protezala na 14 hektara površine Dračevca, a sastojala bi se od tri povezane cjeline - sajamskog, poslovnog i tehnološkog centra uz pripadajući parking i infrastrukturu.

Planirana vrijednost kompleksa nakon završetka je iznosila oko 400 milijuna kuna, a njime je trebao dominirati stometarski neboder od 30 katova u kojem bi bili hotel, restorani, kongresne dvorane itd. Polovica današnje vojarne zamišljena je kao sajamski prostor s velikom halom za izložbe i prostranim trgom, također u funkciji sajmova primjerice GAST i SASO koji se sada održavaju u improviziranim šatorima na Žnjanu. Procijenjen broj radnih mjesta u kompleksu je bio oko tisuću.

Naravno, u protekle četiri godine mandata HDZ-a i Kerumove stranke HGS se nije krenulo s mrtve točke. Jedan od alibija za nerad i neaktivnost sadašnje vlasti u gradu je nedefiniran status čestice zemljišta na kojoj je Općinski sud u Splitu i koji je još uvijek, mada je rečeno da je to privremeno rješenje, smješten u jednoj od neuvjetnih zgrada bivše vojarne. O skandaloznoj činjenici da je Općinski sud u Splitu smješten na periferiji, takoreći bez korektnog pristupa, ne treba posebno govoriti. Tome su, naravno, svojevremeno kumovali Ivo Sanader, Željko Kerum i Vesna Škare Ožbolt u dobro poznatoj transakciji zamjena zgrada u centru Splita.

Osim činjenice da kompleks koji je trebao biti priveden svrsi naočigled rapidno propada, otvaraju se još najmanje tri ozbiljna problema za Grad Split. Prvi problem je podatak da će za malo više od godine dana isteći rok od pet godina za privođenje darovanog kompleksa svrsi. Pitanje je hoće li Vlada RH zatražiti povrat darovanog na osnovu ugovora i što će biti s tim.


Drugi, još veći problem je nova politika i regulativa vezana za oporezivanje nekretnina. Ovako veliki kompleks koji nije u funkciji postat će veliko porezno opterećenje za Split, a povratom opet za Vladu RH kojoj nije u interesu da takav kompleks ostane izvan funkcije.

Treći problem je najozbiljniji i radi se o tome da nakon ovakvog promašaja Grad Split više neće biti vjerodostojan kada bude tražio neke druge lokacije koje su pod kontrolom države ili državnih tvrtki i ministarstava, primjerice prostor Lore i Duilova koji su u vlasništvu MORH-a.

Podsjetimo da je Dračevac bio sjedište i vojarna 4. Gardijske brigade, postrojbe koja je pod komandom Ante Gotovine ponijela najveći teret pobjede u Oluji. Ta činjenica, naravno, nije posebno dirnula gradske vlasti ni pljačkaše i stanje kompleksa možete provjeriti u priloženoj galeriji. Na kraju bi zapravo bilo najkorisnije sve napuštene i degradirane potencijale predati NATO-u na upravljanje i uživanje. Od vrlih splitskih i hrvatskih političara i poduzetnika se, kako sada stvari stoje, ionako ništa dobroga ne može očekivati.