NIJE SANADER JEDINI

Sastavljena lista 31 ratnog profitera

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo je potvrdilo da je po zakonu o ratnom profiterstvu podnesena 31 kaznena prijava te se 'provode izvidi kako bi se utvrdilo postoje li elementi kaznenog djela', donosi Poslovni dnevnik. Time su potvrdili navode odvjetnika Branka Šerića koji je prije nekoliko dana na HTV-u rekao da radi na 30-ak predmeta u kojima brani osobe koje se terete za ratno profiterstvo

Odvjetnik Branko Šerić dao je potvrdu da radi na 30-ak predmeta koji spadaju pod zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u HTV-ovoj emisiji posvećenoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu, prikazanoj u utorak. Šerićeva izjava, podsjeća Poslovni dnevnik, uzrujala je odvjetnika Čedu Prodanovića koji tvrdi da nije čuo kako se još nekoga goni zbog ratnog profiterstva, čime je indirektno želio reći da se spomenuti zakon primjenjuje samo na njegova klijenta Ivu Sanadera ili da je čak napisan samo za njega.

Nikakve tajne tu nema. Za taj podatak doznao sam iz priopćenja DORH-a', rekao je novinarima Šerić, no nije mogao odgovoriti tko su mu klijenti.

Poslovni dnevnik navodi da je možda riječ i o provjerama načina na koji su se, između ostaloga, obogatili i neki generali Hrvatske vojske.

'Mislim da zakon nije donesen za Ivu Sanadera. Bilo bi zaista nepravedno i prema njemu i prema svima ostalima da se isti postupak ne primijeni i na druge. Znamo da su se u početnim fazama pretvorbe javnog u privatno vlasništvo mnogi naglo obogatili i stekli ogroman imetak, no Sanadera među vodećim novopečenim tajkunima nije bilo', rekao je odvjetnik Veljko Miljević za Radio 101.

Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije stupio je na snagu u svibnju 2011. Po njemu se može poduzeti kazneni progon i nakon isteka rokova za zastaru u nizu slučajeva kao što su zlouporaba položaja i ovlasti, nesavjesno gospodarsko poslovanje, prouzročenje stečaja, zlouporaba ovlaštenja u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza ili doprinosa, primanje ili davanje mita...