RASPRAVLJAT ĆE O GOTOVINI, A NE O SKANDALU

Zgrada Kerumove partnerice 'izronila iz zemlje', sutra će je legalizirati

22.11.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnici ovog petka proglasit će generala Antu Gotovinu počasnim građaninom Splita, na službeni prijedlog gradonačelnika Željka Keruma. Odluka o dodjeli tog priznanja prvi put donesena je još 2001. godine na inicijativu Luke Podruga, no nikada nije provedena, a prošle godine pokušali su je progurati Hrvoje Tomasović i Luka Roguljić iz HDSSD-a. Odbijeni su, a Tomasovića su čak i zaštitari morali izvlačiti iz vijećnice

Oko tog pitanja vjerojatno neće biti velike rasprave jer se očekuje jednoglasje, no druga sjednica Gradskog vijeća u kratkom vremenu ključnu točku ipak krije negdje na sredini dnevnog reda: pri kraju mandata Kerum očito dovršava sve što se dovršiti može pa će viđenoj splitskoj poduzetnici Marini Wallner - s kojom je proteklih godina vrlo plodno surađivao - praktički omogućiti legalizaciju goleme zgrade na 17 etaža na prilazu gradskom centru. Pothvat je skriven u izmjenama urbanističkog plana za područje Visoka, bez kojih objekt vrijedan desetke milijuna eura ne može dobiti uporabnu dozvolu i legalan priključak na struju.

Formalno, problem je u pristupnoj cesti: zgrada je dobila lokacijsku dozvolu uz uvjet da joj se osigura pristup sa zapadne i istočne strane, a Kerumovi urbanisti sada - čak i uz protivljenje vlastitih komunalnih službi - pokušavaju je spojiti na Poljičku cestu, jednu od dvije najfrekventnije splitske avenije. Malo istraživanje tportala pokazalo je da je to tek mali dio priče: objektu kojemu se već golim okom može prebrojati barem petnaestak katova u lokacijskoj dozvoli stoji da ih smije imati tek devet, no zahvaljujući rupama u zakonu viška katova ipak - nema.

Lokacijsku dozvolu tvrtki Marine Wallner prije točno četiri godine izdala je prethodna, HDZ-ova vlast u Splitu, i to na poprilično maštovit način: odobrena je gradnja 17 etaža, od kojih je šest trebalo biti ispod razine zemlje, no iskorišten je velik nagib terena pa je za početnu točku, dakako, odabrana ona najviša. Kompletna zgrada praktički je 'izronila' na površinu, što je i golim okom vidljivo upravo s Poljičke ceste.

Po Generalnom urbanističkom planu Splita, na toj lokaciji dozvoljena je gradnja ukupno 11 tisuća četvornih metara poslovno-stambenog prostora, dok se količina podzemnih sadržaja nije ograničila. Četiri godine kasnije izgrađeno je 10.407 četvornih metara nadzemnog i čak 15.137 kvadrata formalno 'podzemnog' prostora, koji je u stvarnosti najvredniji dio zgrade predviđen za trgovine, kafiće, poslovnice banaka i uredske prostore.


Kad se nakon nekoliko izmjena urbanističkog plana činilo da će operacija uspjeti, ipak se pojavio novi problem: pristupne ceste s istočne i zapadne strane nisu izgrađene, a umjesto njih od Keruma je zatražen spoj na Poljičku cestu. Bez legalnog pristupa zgrada ne može dobiti uporabnu dozvolu, a bez uporabne dozvole HEP odbija spojiti je na struju. Velik dio od 96 stanova već je prodan i useljen, a struju imaju zahvaljujući privremenom, 'građevinskom' priključku.

Cijeli slučaj vjerojatno će biti zanimljiv splitskoj oporbi upravo zbog imena koje se u njemu pojavljuje: Marina Wallner je naime jedna od najmoćnijih osoba u Splitu, vjerojatno najjača građevinska poduzetnica u gradu, a s gradonačelnikom Željkom Kerumom započela je blisko surađivati nakon što je došao na vlast. Od javno poznatih poslova zabilježena je njena kupnja Vile Rosina na Bačvicama, za koju je Kerumu platila čak 10 milijuna eura - nekoliko milijuna više nego što je nekretnina vrijedila u zlatno doba prije recesije. Wallner je s Kerumom ušla u partnerski odnos i na Kili, predgrađu u kojem je gradonačelnik obećao izgraditi jeftine socijalne stanove. Na koncu su na jedvite jade krenuli s gradnjom jedne zgrade od stotinjak stanova, dok će preostalih šest objekata na nekadašnjem Kerumovom zemljištu graditi upravo - Marina Wallner.

Potražili smo tu splitsku poduzetnicu i najprije zamolili za komentar činjenice da je sasvim očito izigrala odredbe GUP-a i na Poljičkoj višestruko premašila dozvoljene gabarite. 'Napravili smo 11 tisuća kvadrata nadzemnog prostora i 15 tisuća kvadrata u suterenu, sad je tako kako jest. Sve je napravljeno prema tumačenju zakona i onoga što GUP dopušta', kazala nam je Wallner.

Tvrdi da će Gradsko vijeće ponovno mijenjati urbanistički plan 'zbog njene tvrtke i HEP-a', dakle spajanja na struju, no uvjerena je da će na koncu sve biti u redu. 'Dobit ćemo uporabnu dozvolu, već je dogovoreno', optimistična je Wallner.