MILINOVIĆ NAJAVIO

Hrvati će ići na transplantaciju pluća u Beč

26.05.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Svi hrvatski pacijenti kojima je potrebna transplantacija pluća od sada će na taj zahvat odlaziti u Sveučilišnu kliniku u Beč, a istodobno će u Kliničkoj bolnici Jordanovac započeti ostvarenje projekta kojemu je cilj da ta bolnica u što skorije vrijeme postane transplantacijski centar za presađivanje pluća u Hrvatskoj, najavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović prilikom posjeta KB Jordanovcu.

'Godišnje je u Hrvatskoj između 30 i 40 pacijenata kojima je potrebna transplantacija pluća, pa suradnja sa Sveučilišnom klinikom u Beču za njih znači novu nadu', izjavio je Milinović nakon potpisivanja sporazuma sa voditeljem transplantacijskog programa pluća u toj bolnici Walterom Klepetkom, a u povodu današnjeg Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

Ministar se zahvalio svim obiteljima koje su se u teškim trenucima odlučile darovati organe svojih najmilijih za pomoć drugima.

Hrvatska putem međunarodne mreže Eurotransplant u inozemstvo godišnje pošalje 40 pluća za presađivanje, a domaći su pacijenti dosad bili izvan organiziranih transplantacijskim sustava.

Današnjim sporazumom oni su uvršteni na listu čekanja u bečkoj klinici po jednakim uvjetima kao i drugi, rekao je ministar zdravstva.

Dr. Klepetko je naveo vrlo dobre rezultate njegovog tima u 20 godina transplantacijskog programa, pa tako 63 posto transplantiranih pacijenata postiže preživljavanje od pet godina, a najstariji preživjeli sa presađenim plućima živi 16 godina. Presađivanje pluća osim što produžuje život, i pojeftinjuje liječenje, jer za pojedine indikacije bolesti godišnje lijekovi stoje i 50 tisuća eura

Odlazak pacijenata u Beč neće iziskivati nikakva dodatna sredstva iz proračuna, a bečki su liječnici već presadili pluća kod tri hrvatska pacijenta, dok su kod jednoga presađeni srce i pluća, rekao je zamjenik ravnatelja KB Jordanovac Miroslav Samardžija

Inače, u toj je bolnici prije šest godina izvedena zasad jedina transplantacija pluća u Hrvatskoj, pa je krajnji cilj ministra zdravstva da Jordanovac uskoro postane centar za presađivanje pluća u jugoistočnoj Europi. Zbog toga će u idućem razdoblju bolnica dobiti novu opremu - linearni akcelerator, CT i tri doplera, a Ministarstvo će za iduću godinu osigurati sredstava za rekonstrukciju operacijskih dvorana kao preduvjeta za razvoj transplantacijskog programa. Kroz tu bolnicu godišnje prođe 12 tisuća pacijenata, a čak je 80 posto njih s malignim oboljenjima.

U ovogodišnjem proračunu Ministarstva zdravstva sredstava za transplantacije organa povećana su sa prošlogodišnjih 45 na 80 milijuna kuna. Podaci govore da je 2000. godine presađeno 40, a lani oko 250 organa.