NAJMLAĐA ŽRTVA OVČARE

Igor Kačić likvidiran je sa samo 16 godina

20.11.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Ovčari, nedaleko od Vukovara, obilježena je 21. godišnjica ubojstva 200 ranjenika i civila odvedenih 19. studenoga 1991., nakon sloma obrane grada iz bolnice, te ubijenih 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru

Tijekom komemorativnog programa 'Mučenici Ovčare... vječni su kao zemlja koja ih pokriva', upriličenog u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Vukovara, pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare za koje je molio župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić

Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Vukovara, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara i druga.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, iz te je zdravstvene ustanove izvedeno najmanje 263 ranjenika, civila i medicinskog osoblja. Odvedeni su na Ovčaru, gdje je 200 žrtava pogubljeno i pokopano u masovnu grobnicu, iz koje su njihovi ostatci ekshumirani 1996. godine, a za ostalim žrtvama još se traga.


'Bog će suditi ubojicama naših najmilijih. Mi više nemamo snage ni za što, osim za željenje. Zadovoljštinu u sudskim postupcima koji su vođeni za Ovčaru nismo dobili i ostaje nam ista bol', rekla je novinarima predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Vukovara Vesna Katić

Po riječima Irene Kačić, majke 16-godišnjeg Igora Kačića, najmlađe žrtve ubijene na Ovčari u jesen 1991. godine, osjećaji su prejaki i 21 godinu nakon ubojstva nevinih žrtava.'Teško je doći ovdje jer je to prevelika tragedija koja se dogodila. I jednostavno, nemate riječi kojima bi se opisala ta bol i patnja za najmilijima', rekla je Irena Kačić.

Prije komemorativnog programa na Ovčari održan je 8. novinarski i književnički susret 'Grad – to ste vi', posvećen novinaru, književniku i ratnom izvjestitelju Hrvatskoga radija iz Vukovara Siniši Glavaševiću, ubijenom također na Ovčari, a odana je počast ubijenim i nestalim zatočenicima sabirnoga centra u Veleprometu.

Misu zadušnicu za žrtve Ovčare služit će večeras u crkvi Kraljice mučenika župnik istoimene vukovarske župe, velečasni Mato Martinković. Obilježavanje 21. godišnjice stradanja na Ovčari upriličeno je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine pod geslom 'Vukovar - ime sveto', a nastavlja se sutra tradicionalnim koncertom Zagrebačke filharmonije u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila je 18. studenoga 1991. slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu. Po podatcima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada su prognane oko 22.000 Hrvata i ostalih građana nesrpske nacionalnosti. Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 436 hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarsko-srijemske županije od kojih se većini svaki trag gubi u Vukovaru 1991.