INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

'Zločini iz Oluje i dalje su bez kazne'

19.11.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Nakon žalbene presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, priopćenjem se javnosti obratila Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska koja naglašava da su i nakon 17 godina najteži zločini počinjeni u operaciji Oluja bez kazne, a njihove žrtve bez pravde i priznanja

U priopćenju se ističe da osjećaj nepravde imaju i članovi obitelji žrtava Oluje i svi oni koji su oštećeni. Po njihovom mišljenju odgovornost zbog sustavnog nekažnjavanja počinitelja tih zločina je na hrvatskim institucijama.

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska navodi da su opisi činjeničnog stanja iz presude Raspravnog vijeća o zločinima počinjenima u kolovozu i rujnu 1995. godine i dalje važeći i u njima su opisani brojni zločini poput ubojstava, pljački i paleža. Nadalje se analiziraju elementi presude Žalbenog vijeća te donosi slijedeći zaključak: 'Nakon ove presude, više nego ikad ranije postoji potreba da domaće pravosuđe procesuira osobe odgovorne za zločine utvrđene u ovom procesu i druge koje su građani/ke prijavili nadležnim institucijama između 1995. godine i danas. Ukoliko zločini iz Oluje ostanu neprocesuirani, time će nepovratno biti potvrđeno postojanje sustava koji diskriminira u praksi i tek će onda na Hrvatskoj trajno ostati stigma ovih zločina.'

Na kraju priopćenja Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska pozdravlja izjave predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kojima najavljuju da će se ova daljnja procesuiranja pred hrvatskim institucijama održati.

Po njihovom mišljenju, izjave dužnosnika imaju i simboličku važnost za naše sugrađane, žrtve ovih zločina, koji zbog nedovoljno brzog i profesionalnog rada hrvatskih institucija još uvijek čekaju na zadovoljenje pravde. Brojnost utvrđenih zločina, veliki broja izbjeglih osoba te spaljenih i uništenih objekata sugerira kako se ne radi ni samo o pojedinačnim izoliranim slučajevima. Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska u zaključku priopćenju naglašava da je pred domaćim pravosuđem zadaća procesuiranja izravnih počinitelja zločina, ali da se treba utvrditi i zapovjedna odgovornost onih koji su dozvolili situaciju u kojoj su počinjeni zločini.

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska dio je regionalne mreže nevladinih organizacija koje djeluju i na teritoriju Srbije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Inicijativu su formirali mladi ljudi iz tih zemalja sa željom da potaknu mlade na sudjelovanje u procesu demokratizacije društva i jačanju vladavine prava kroz proces suočavanja s prošlošću u postkonfliktnoj regiji bivše Jugoslavije.