Hrvatska REAGIRANJE

Obnova Novih dvora teče nesmetano

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk reagirao je na tekst 'Nestalo 9 milijuna kuna, a Novi dvori nisu otvoreni' objavljenog na tportalu 13. svibnja 2009. u kojem su, tvrdi, iznesene lažne tvrdnje da truli zidovi, cigle i krovišta i dalje prijete životima prolaznika i izletnika

O obnovi kompleksa Novi dvori istinite su slijedeće činjenice:

- od 20-tak objekata u ovom povijesno-kulturnom kompleksu obnovljeni su; vršilnica, zgrada- hambar za plodine (sada muzej Matije Skurjenija), kapela Sv. Josipa, grobnica, i vrtlarska kuća;
- iz pripadajućih gospodarskih objekata iseljeni su stanari u devet novih stanova koje je kupio Grad,
- uz sufinanciranje Ministarstva kulture obnavlja se dvorac. Do sada su sanirani temelji, izvedena drenaža oko dvorca, izvršena rekonstrukcija krovišta, obnovljena fasada, izvršena kompletna izmjena vanjske stolarije. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji istočnog dijela dvorca.

Do sada je u obnovu kompleksa od 2005 - 2008. uloženo cca 6 mil. sredstva Ministarstva kulture i cca 2,5 mil. iz proračuna Grada. Za 2009. godinu u proračunu Grada osigurano je 4.210.000 kuna.

Obnova se radi pod stručnim i tehničkim nadzorom Konzervatorskog odjela u Zagrebu o čemu se Ministarstvu kulture podnose godišnja izvješća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još