IZABRANO NOVO PROGRAMSKO VIJEĆE

Doznajte tko će nadzirati program HRT-a

19.11.2012 u 17:44

Bionic
Reading

Na današnjoj su prvoj konstituirajućoj sjednici Programskog vijeća HRT-a izabrani Nina Obuljen Koržinek za predsjednicu Vijeća te Bruno Kragić kao dopredsjednik Vijeća, čime je i konstituirano novo Vijeće HRT-a

Nina Obuljen izabrana je kao predsjednica s osam glasova za i jednim protiv, kao jedina kandidatkinja, nakon što je Ivica Maštruko odbio kandidaturu. Vijeće je ovjerilo mandate svojim članovima koje je Hrvatski sabor imenovao 26. listopada, pa su tako na četiri godine ždrijebom izabrani Josip Jelić, Bruno Kragić, Arsen Oremović, Sandra Ravlić i Zoran Šangut. Na dvije godine izabrani su Ivica Maštruko, Nina Obuljen, Neda Ritz i Marina Mučalo.

Vijeće HRT-a u punom sastavu broji jedanaest članova, no preostala dva člana iz redova zaposlenika HRT-a bit će izabrana naknadno. 'Izražavam žaljenje što Vijeće nije konstituirano u punom sastavu, ali vjerujem kako će nam se kolege sa HRT-a ubrzo pridružiti', kazala je Nina Obuljen po izboru, dodavši kako smatra da ovo Vijeće ima 'sve preduvjete da kroz timski rad, kolegijalno uvažavanje i dobru suradnju osigura ispunjavanje zakonskih zadaća na profesionalan način, sukladno kriterijima postavljenima u zakonu'.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izrazio je dobrodošlicu članovima Vijeća, uz želju za što boljom suradnjom, te nadu kako će Sabor što prije izabrati preostala dva člana Nadzornog odbora HRT-a. 'Naša je želja da Sabor do kraja jesenskog zasjedanja potvrdi dva člana NO-a i Statut HRT-a kako bismo mogli pokrenuti unutarnje preustrojstvo HRT-a. Bez NO-a ne možemo ulaziti u promjene', istaknuo je.

Govoreći o skorom preustroju koji će biti proveden kada se za to steknu normativni akti, Radman je rekao kako će nastojati omogućiti da HRT profunkcionira kao jedinstvena medijska cjelina.

Novi Ugovor između Vlade i HRT kojim se definira opseg usluga koje HRT kao javni servis mora proizvesti bit će potpisan u roku godine dana, a do tada će se predložiti prolongiranje postojećeg, najavio je Radman, dodajući kako je za taj prijedlog dobio i razumijevanje Ministarstva kulture.

Radman je najavio i skoro pokretanje četvrtog kanala javne televizije. 'U pripremama smo za početak emitiranja HRT 4, on bi trebao biti dominantno izvještajni, odnosno news kanal s elementima regionalnog i lokalnog programa', istaknuo je.